Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Den hemmelige note : ti kapitler om små ting der forandrer alt


Beskrivelse


Analyser af en række film og bøger af bla. Bille August, Karen Blixen, Katrine Marie Guldager og Peter Høeg. Analyserne tager udgangspunkt i Kierkegaards begreb "den hemmelige note": den enkelte oplysning, som læseren ikke umiddelbart bevidst opfatter, men som bringer historien videre, og som måske ændrer ens syn på det allerede forløbne.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Carsten Güllich-Nørby

2007

For en forholdsvis smal målgruppe, der sætter pris på litterært deduktions-arbejde på højt niveau. Opgavebrug til videregående studier.

Poul Behrendt fortsætter sin læserkrævende men unikke litterære deduktion i sin nye bog. Han har senest skrevet den anmelderroste Dobbeltkontrakten : en æstetisk nydannelse fra 2006. Behrendt er lektor ved Københavns Universitet og har et længere forfatterskab bag sig. I sin nye litteraturvidenskabelige "detektivhistorie" gennemgår han analytisk med mange eksempler den såkaldte "hemmelige notes" rolle i såvel film som bøger. Som jeg forstår det er en hemmelige note den enkelte oplysning, som man ikke umiddelbart bevidst opfatter, men som bringer historien videre, og som måske ændrer ens syn på det allerede forløbne. Behrendt har forskellige eksempler på sådanne vigtige noter og aflæser bl.a. de hemmelige noter, der er at finde i filmen Det uperfekte menneske, der jo skabes i en slags filmisk dyst mellem Jørgen Leth og Lars von Trier. Andre eksempler finder Behrendt fx i Bille Augusts film De gode viljer, i romaner af Blixen, Høeg og Guldager, og i den "Geniernes kontrakt" indgået af Thorkild Hansen og Peter Seeberg i Paris 1950, også kendt som "Selskabet Til Gjensidig Ros og Selvros".

Det er et specielt litterært emne, jeg ikke kan finde behandlet andetsteds.

Krævende men spændende litterær deduktion skrevet med sans for detaljen og med en lyst til at formidle relativt svært stof forståeligt.


Sentura [online]

d. 26. okt. 2007

af

af

Christian Bonde Korsgaard

d. 26. okt. 2007


Politiken

d. 17. okt. 2007

af

af

Mikkel Bruun Zangenberg

d. 17. okt. 2007


Jyllands-posten

d. 24. okt. 2007

af

af

Jon Helt Haarder

d. 24. okt. 2007


Weekendavisen

d. 19. okt. 2007

af

af

Henrik Stjernfelt

d. 19. okt. 2007


Berlingske tidende

d. 20. okt. 2007

af

af

Nils Gunder Hansen

d. 20. okt. 2007


Kristeligt dagblad

d. 17. okt. 2007

af

af

Anders Juhl L. Rasmussen

d. 17. okt. 2007



Informationer og udgaver