Bogen henvender sig til fag- og lokalhistorikere og andre med interesse i, hvordan den moderne by er opstået i perioden fra ca. 1860 og frem til i dag. Den moderne by er del af en proces, hvor rollen mellem land og by blev byttet om.
Da bogen rummer 12 indlæg fra et seminar om byrummets forandring (2003) er der en ujævnhed i emner og beskrivelser. De går fra det teoretiske forskningsoverblik over kirkegårdens historie til livet på Københavns Rådhus, men de er alle med til at sammensætte et kalejdoskopisk billede af den moderne by. Læseren præsenteres også for artikler om byplaner og hverdagsliv ved Køge Bugt samt om fagbevægelsens kamparenaer. Den alsidigt sammensatte forfatterkreds består af historikere, en kunsthistoriker, to geografer og tre etnologer.
Dette er 3. bind i serien Danske bystudier. Supplerende oplysninger kan også findes på www.byhistorie.dk med bl.a. den digitale byport.
Bogen indeholder interessante nedslag i de temaer, der danner den moderne by og den samler udviklingen op. Den velillustrerede fremstilling er yderst veldokumenteret samt forsynet med resumeer på engelsk. Det afsluttende kapitel behandler bypolitik i Danmark efter 1960.