"Den nye Ikaros" er digte, der surrealistisk og kraftigt associerer over erfaringen af den 1. verdenskrig, dens efterdønninger og en ny verdens komme. For erfarne og fortolkningslystne digtlæsere.
Det er første gang danske læsere får fornøjelsen af tjekkiske Konstantin Biebl (1898-1951). I fire dele kaster han sig ud i at beskrive forskellige faser af krigen. Billeddannelsen og associationskæderne tangerer den surrealistiske genre. Bogen kredser om det tjekkiske folks oprindelse, og så er elefanter, engle, natten, mørket, en dyb tropeskov og gulnede blade bare nogle af de symboler, der går igen..
"Den nye Ikaros" beskriver i et fremmedartet billedsprog en gammel og en ny verden. "Vi er andre mennesker krigen har døbt os på ny" lyder det et sted, men allerede på første side begærer digteren vinger. "Gud giv digterne vinger/ ligesom englene og ahornfrøene/ alle fuglene har dem". Der er på én gang noget spirende og noget dødt og dekadent over Biebls vision for digteren som en ny Ikaros. Ikaros fløj, som myten fortæller, for tæt på solen med vinger af voks, dvs. både et billede på det menneskelige overmod og teknologiske kunnen. Krigen har sat sine ar og kræver nu sine drømme og idealer.
Vicente Huidbros ligeledes billedrige og idealistiske vandring Altazor kan anbefales.