John Schlesingers trekantsdrama fra 1971 henvender sig til et voksent publikum med interesse for instruktørens værker og engelsk film. Samt periodens tematik omkring traditionsbundne parforhold contra moderne frisind, hvor menneskebørnene skal træde varsomt for ikke at blive fanget i enten ensomhedens tomhed eller tosomhedens stilstand.
Daniel Hirsch er en moden og velbjærget læge, jøde og homoseksuel. Og forelsket i den unge Bob Elkin. Det er den fraskilte kvinde, Alex Greville også. Og Bob elsker dem begge, men ønsker ikke at binde sig. Han har kunstneriske ambitioner og drømmer om en karriere i USA. Og en dag forlader han begge sine elskere! Der er en afklaret, melankolsk accept af det i virkeligheden umulige trekantsforhold, og de basale menneskelige ønsker og drømme optræder på en baggrund af et kriseramt England med tabt orienteringssans. Filmen følger personerne i en uges tid, men en egentlig handling viger pladsen for en længselsfuld sindstilstand og erkendelse af sjælens ubodelige ensomhed.
John Schlesinger (1926-2003) har taget pulsen på det engelske samfund i den fine dokumentarfilm "Terminus", 1961 og haft fingeren på 1960'er-pulsen i "Billy Løgneren", 1963 om næsten at turde sprænge knugende samfundslænker og springe ud i livet. Men kærlighedens tonart i smuk og vemodig mol deler Den satans søndag mestendels med instruktørens "Darling", 1965 og den amerikanske produktion "Midnight cowboy", 1969.
Filmen er ikke lettilgængelig, men anbefales for insisterende konsekvens.