Bøger / faglitteratur

Den syge kapitalisme

Del af Til tiden

Beskrivelse


Om hvordan staten i følge forfatteren bør regulere kapitalismen, sikre omfordeling og bekæmpe den ulighed, der er fulgt i kølvandet på finanskrisen.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 7. dec. 2018

af

af

Maja Ellegaard-Petersen

d. 7. dec. 2018

Samfundsøkonomisk interesserede kan i denne bog finde en forklaring på, hvad der skabte finanskrisen, samt hvordan vi undgår en lignende krise i fremtiden. Bogens budskab er, at når en stor del af verdens finanser ejes af færre og færre mennesker, så er kapitalismen blevet syg.

Bogens udgangspunkt er, at kapitalisme er en nødvendig drivkraft i verdens økonomi. Men den skal reguleres af staterne, ellers vil der opstå monopoler i form af meget store selskaber, hvor det at spekulere og handle med finanser ofte bliver den primære indtægtskilde. Disse store firmaer tilsidesætter de gængse spilleregler ved at undlade at betale skat, samt ved ikke at overholde overenskomster og arbejdsmiljøregler. På den lange bane bliver vi alle tabere i det spil - også de velhavende. Arbejdsstyrken bliver nemlig svagere, når sikkerhedsnettet svækkes og uddannelserne forringes.

Et ellers svært tilgængeligt emne er med denne bog gjort forståeligt og vedkommende med mange eksempler og referencer til store undersøgelser og centrale teoretiske værker. Det skinner igennem, at forfatteren Peter Hummelgaard, som er Folketingsmedlem for socialdemokrat, er inde i stoffet og har noget vigtigt på hjerte.

Finanskrisen omhandler også optakten og forløbet af den seneste finanskrise. Nærværende bog indeholder desuden bud på, hvordan vi undgår at krisen gentager sig.


DJØF-bladet

Årg. 43, nr. 2 (2019)

af

af

Joachim Sperling

Årg. 43, nr. 2 (2019)


Information

d. 14. dec. 2018

af

af

Gitte Sommer Harrits

d. 14. dec. 2018


Social kritik

Årg. 31, nr. 157 (2019)

af

af

Morten Thing

Årg. 31, nr. 157 (2019)