Bøger / faglitteratur / analyser

Den unge Burkes satire med Edmund Burke: Et forsvar for det naturlige samfund


Beskrivelse


Analyse af den konservative engelsk-irske politiker Edmund Burkes (1730-1797) tænkning, herunder hans ungdomsværk "Et forsvar for det naturlige samfund".

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2010

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 4. okt. 2010

Bogen kan læses af litterært og filosofisk interesserede viderekomne læsere.

Forfatteren er universitetslektor i samfundsøkonomi. Bogens omdrejningspunkt er politikeren og filosoffen Edmund Burkes (1730-97) ungdomsskrift "Et forsvar for det naturlige samfund", 1756. Bogen forsøger at vise at hans ungdomsværk såvel er en forløber som et modstykke til hans hovedværk. Hans hovedværk er anledning til at Burke i nutiden er blevet benævnt konservatismens fader. Burke var medlem af Underhuset i England. Bogen beskriver hans politiske og filosofiske karriere og tanker. De bliver holdt op mod samtidige politikere og filosoffer, især Bolingbroke. Desuden forsøger bogen at trække tråde til hans betydning helt op til nutiden, herunder ganske kort for Danmark. Ca. 1/3 af bogen er skriftet selv med meget fyldige noter. Sprogligt er bogen letforståelig. Fremstillingsformen og tilgangen er akademisk. Den indeholder masser af citater.

Af Burke er kun udgivet Tanker om den franske revolution, 1987. Ingen andre nyere bøger introducerer Burke på denne grundige måde.

Bogen er en detaljeret filosofisk gennemgang af et ungdomsværk som tilsyneladende står i modsætning til Burkes senere hovedværk.