Bøger / faglitteratur til børn

Der er en kridtcirkel om dit liv


Beskrivelse


Gennem en række historier beskrives, hvorledes unge mennesker kommer ud i kriminalitet, vold og narkotikamisbrug. Historierne prøver at vise de grænser, der er for menneskenes handlemuligheder, og de konsekvenser overskridelser kan få.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hanne Olsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Over 16.000 af alle opdagede »forbrydelser« i Danmark bliver begået af børn og unge under 20 år, fortæller journalisten og forfatteren Erik Nørgaard i dette hæfte om børns og ungeslovovertrædelser. Den lidt svævende titel henviser til forf.s udgangspunkt: at børn og unge meget hurtigt kan komme meget galt afsted, hvis de ikke tænker sig om (tidlig graviditet, stofmisbrug,overtrædelse af straffeloven osv.). En række samtaler med unge, der er kommet på kant med loven, belyser de lovovertrædelser, som børn og unge oftest begår, og hvilke følger, det kan få for dem.Hæftet er forsynet med udmærkede fotos og en meget fyldig kommenteret fortegnelse over bøger og film om emnet. Samtidig med bogen kommer en kortfilm med samme titel, den henvises der tit til, oghæftet vil derfor være mest oplagt sammen med den i undervisningen. Men der er brug for bøger om emnet, og det kan købes til børnebiblioteket. Hæftet er let at læse, dog sværere end Torben Olsens:Hvorfor vold? og Børn i fængsel.Fra ca. 13 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

Ungdomskriminalitet som samfundsproblemer er hovedtemaet i bogen. Forfatteren tager udgangspunkt i statistikken vedr. lovovertrædelser og angiver årsager til at så mange unge, som tilfældeter, kommer i konflikt med straffeloven og derved træder uden for »kridtcirklen«. Det kan være butikstyverier, hashrygning, brug af hårde stoffer, narkoprostitution, alkoholmisbrug, biltyverier,hærværk og vold. En straffesags forløb gennemgås, ligesom vi »kikker« inden for i Vestre Fængsel, et behandlingshjem og et ungdomsfængsel på Fyn. Bogen kommer rundt om mange emner, der er godedebatoplæg til diskussion med eleverne om barske, men desværre almindelige forhold i dagens Danmark. Indholdet er klart og overskueligt opbygget, og emnerne er behandlet på en interessevækkendemåde i en fortrinlig lay-out. Teksten er sat i to spalter og kan selvlæses fra 5.-6. kl. De mange s/h fotos supplerer teksten på udmærket vis. Der er en omfattende litteratur- og filmliste,ordliste samt stikordsregister.Velegnet til samtidsorientering på 8.-10. klassetrin.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Dehn (skole)

d. 18. dec. 2018

I en forlagsmeddelelse står der: en ny stærkt revideret udgave af Erik Nørgaards bog: Der er en ... Jeg har sammenholdt den med 1. udgave, og hvad er der så sket: ny smart forside, 4 nyefotos, 1 ny graf, 2 af kapitlerne har byttet plads og så er der ændret i talmaterialet (f. eks. hvor mange børn fjernes hjemmefra o.s.v.) + ajourføring af litt. -og filmliste, - menkapiteloverskrifterne er de samme, og selv teksten er næsten uændret. Men det er stadig en god bog om unge, der kommer i konflikt med straffeloven og derved overtræder 'kridtcirklen'(butikstyverier, narko, alkoholmisbrug, prostitution o.s.v.). Bogen er let at læse og kører tæt sammen med kortfilmen af samme navn. Den henvises der ofte til i bogen. Nyeste materiale om sammetema: Bent Tullberg: Kriminalitet (samme forlag) + Jørgen Greens: Med unge skal land bygges (Forlaget Grifo).


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wilhelmsen

d. 18. dec. 2018

Ny gennemrevideret udgave af bogen fra 1984 om børne- og ungdomskriminalitet. Med udgangspunkt i en række cases fortælles om tyveri, prostitution, stofmisbrug, vold, m.m. blandt børn og heltunge, der er trådt ud af den usynlige 'kridtcirkef, der omgiver hver enkelt, og som markerer grænsen for, hvad man kan tillade sig, for, hvor langt hver enkelt kan gå. Bogen er bygget op som 1.udgaven, men enkelte emner fra -84 udgaven har måttet nedtones, mens f.eks. meningsløs vold og misbrug har fået større tal i statistikken. Bogens illustrationer er for en stor dels vedkommendeskiftet ud med nye (fortrinsvis s/h fotos), men bl.a. enkelte portrætter af personer, der optræder i filmen med samme titel som bogen, og som der flittigt henvises til i teksten, er bibeholdt.Teksten er sat i 2 spalter og let at læse - en del ord er stavelsesdelte. Der er indholdsfortegnelse, stikordsregister og en fin ajourført litteraturfortegnelse over både skøn- og faglitteratur.Siden 1. udgaven udkom er derudsendt en række udmærkede bøger om unge og kriminalitet, f.eks. nogle titler i serien Fakta om et samfundsproblem, men EN's bog er stadig værd at læse og et godt budpå en allround bog om emnet. Selvstændig læsning fra ca. 13 år. Udmærket, tidssvarende omslag.


Information

d. 7. dec. 1984

af

af

nd

d. 7. dec. 1984


Alkohol debat

1985, nr 19

af

af

Lars Ledet Christiansen

1985, nr 19


Folkeskolen

årg 102, nr 8 (1985)

af

af

Ole Jakobsen

årg 102, nr 8 (1985)


Børn & bøger

årg 38, nr 3 (1985)

af

af

Curt Olsen

årg 38, nr 3 (1985)


Tidens skole

1994, nr. 11

af

af

Jan Morell

1994, nr. 11