Film / nonfiktion til børn / dokumentarfilm

Desmåskrig


Beskrivelse


Skildring af konflikten der i 1985 splittede skoleelevers fagforening, Lands-Organisation af Elever (LOE). Danmarks Kommunistiske Ungdom havde i mange år organiseret eleverne i LOE, men interessen for at gøre det samme voksede i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og der opstod en konflikt, der blev LOE's endeligt.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 2010

af

af

Ulrich Breuning

d. 16. mar. 2010

Desmåskrig leger i titelgrafikken med at placere bogstaverne så tæt sammen, at man også kan læse De små skrig og De smås krig! Begge muligheder giver interessante associationer, for der er tale om en dokumentarfilm, der handler om magtkamp mellem skoleelever. Mellem medlemmer af DKU (Danmarks Kommunistiske Ungdom) og DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom). Filmen henvender sig til alle med interesse for nyere dansk politik i almindelighed og striden mellem kommunister og socialdemokrater i særdeleshed. Men den er også særdeles brugbar i folkeskolens ældste klasser, når begrebet demokrati er på dagsordenen.

1985. Der er generalforsamling i LOE (Landsorganisationen af Elever), og DSU har besluttet at overtage magten i organisationen, der hidtil har været domineret af DKU. De delegerede fra DSU møder velforberedte op for at gennemføre det, som DKU opfatter som et kup, men har ikke taget den mistelten i ed, der hedder stemmeoptælling! Der kan rejses tvivl om valgresultatet, og stadig mere grove metoder tages i brug for at vinde sejren.

Klassisk dokumentarfilm, der veksler mellem arkivmateriale og nutidige refleksioner fra de personer, som var i begivenhedernes centrum. Desmåskrig (2007) har Max Kestner og Anna Lindenhoff Elming som instruktører, og førstnævnte har også signeret så betydelige værker som Rejsen på ophavet (2004) og Danmarksfilmen Verden i Danmark (2007).

Meget interessant og anbefalelsesværdig film, der viser voksenverdenens (grimme) afsmitning på børns og unges demokratiske ageren.


Folkeskolen

Årg. 125, nr. 11 (2008)

af

af

Jørgen Stampe

Årg. 125, nr. 11 (2008)