Bøger / skønlitteratur / noveller

Det absolutte nærværs delirium


Beskrivelse


Antologi der viser hvorledes Henrik Bjelkes forfatterskab udfordrede realitetsbegrebet og identiteten. Udvalget her giver et indblik i forfatterens skrift i forskellige genrer med udpluk af romaner, noveller, lyrik og essays.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2016

af

af

Kent Skov

d. 4. okt. 2016

Godt og repræsentativt udvalg af den modernistiske forfatter Henrik Bjelkes vidtspændende forfatterskab. For interesserede i den nybrydende og grænsesøgende del af nyere dansk litteratur.

Henrik Bjelke (1937-1993) var produktiv og fik afprøvet de fleste litterære genrer i de 25 år han nåede at skrive. Mest kendt er romanerne Togplan for OttoSaturnTycho og Saturn. Udvalgets 16 tekster giver eksempler fra alle genrer blandt de seks romaner, fem novellesamlinger, to digtsamlinger og to essaysamlinger samt operalibrettoen Tycho til Poul Ruders musikHenrik Bjelke (1937-1993) var produktiv og fik afprøvet de fleste litterære genrer i de 25 år han nåede at skrive. Mest kendt er romanerne Togplan for Otto og . Udvalgets 16 tekster giver eksempler fra alle genrer blandt de seks romaner, fem novellesamlinger, to digtsamlinger og to essaysamlinger samt operalibrettoen Tycho til Poul Ruders musikHenrik Bjelke (1937-1993) var produktiv og fik afprøvet de fleste litterære genrer i de 25 år han nåede at skrive. Mest kendt er romanerne Togplan for Otto og Saturn. Udvalgets 16 tekster giver eksempler fra alle genrer blandt de seks romaner, fem novellesamlinger, to digtsamlinger og to essaysamlinger samt operalibrettoen til Poul Ruders musik.

Bjelkes forfatterskab er præget af individets udflydende, i dag vil man måske sige, sammenkørte og fragmenterede virkelighed. Det kan manifestere sig på ægte modernistisk vis som en følelse af isolation og paranoia eller mangel på eksistentiel mening i tilværelsen. Alligevel er Bjelkes fortællinger både konkrete og (sur)realistiske og stedvis kompakte. Bogen præsenterer således et tværgående spor på tværs af forfatterskabet, der giver et dækkende og varieret indtryk af et sammensat, anderledes og dybt interessant forfatterskab i dansk litteratur.

Bjelke ligner ikke mange i dansk litteratur. Der kan være mindelser til Per Hultberg, til det groteske hos Panduro og udenlandske forfattere som Miller og Borroughs.



Informationer og udgaver