Bøger / faglitteratur

Det æstetiske og det politiske


Beskrivelse


Essays on the relationship between aesthetics and politics - Danish and Swedish texts.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2009

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 18. sep. 2009

Målgruppen er vante læsere på akademisk niveau, der interesserer sig for både æstetik og politik, og ikke mindst de mulige skæringspunkter mellem de to begreber.

Antologi på akademisk niveau redigeret af Birgitte Rasmussen Hornbek, lektor ved Aarhus Universitet. Hun bidrager selv med indledningen og den afsluttende artikel. Alle artikler er nyskrevne. Om bogens udgangspunkt, det æstetiske og det politiske, skriver BRH i sit forord bl.a.: "Adskillelsen af disse to felter til fordel for en kritiks æsteticisme blev en del af opgøret med 68-generationens politiserende tænkning. Impulsen til bogen er en besindelse på dette opgør." Flere bidragydere tager udgangspunkt i konkrete æstetiske manifestationer. Ulf Lindberg tager fx udgangspunkt i Ulf Lundells "Öppna landskap", Poul Bager skriver om Vilhelm Topsøe "den glemte realist", Mathias Havelund Rasmussen har fokus på Per Højholts "poetologisk praksis", og Jacob Jørgensen afsæt i en æstetisk appellerende tøjreklame, ung kvinde på knæ med et dyrisk æggende blik, i sit bidrag "Totally Sexy". Forfatteren Jens Martin Eriksen og professor Frederik Stjernefelt skriver om dengang i Berlin, 1942, hvor 15 mænd samlet af Reinhard Heydrich planlægger det verden med gru kom til at kende som "Den endelige løsning".

Der findes ikke tilsvarende antologi om det æstetiske og det politiske.

Relativ smal målgruppe. Bogen kræver en absolut vant akademisk læser, men antologiformen gør den måske lidt nemmere at formidle også lidt bredere.Informationer og udgaver