Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det blå lys


Beskrivelse


Hvorfor plages den lille engelske landsby Compton Bassett af de drillesyge hegnstrolde? Da kromanden drager ud for at finde forklaringen, fører det ham på en lang og farefuld færd.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2002

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 28. jan. 2002

Første del i en trilogi skrevet af debutant. Det er en eventyrlig fortælling efter den klassiske opskrift. Det starter med en rammehistorie i en lille engelsk landsby, hvor en flok drillesyge hegnstrolde huserer. De er, mener man, anbragt der af en troldmand, som hævnede sig, fordi han blev tvunget til at aflevere nogle specielle pilefrø til byens herremand. Landsbyen sender en kromand ud for at finde troldmanden, og det er denne rejse, som bogen mest beskriver. På turen møder han venner og fjender, og han føjer brik til brik i puslespillet, som fører ham helt til Alexandria. Her finder han troldmanden og får forklaringen på troldene. De viser sig at stamme fra Bloksbjerg, hvor de levede i symbiose med piletræerne, indtil onde kræfter var ved at komme dem til livs. Derfor valgte troldmanden at redde begge dele ved at flytte dem til den trygge landsby. Det er en ret indviklet men fantasifuld historie, hvor spænding og handlingens drive dog ødelægges lidt af forfatterens dvælen ved detaljer og forkærlighed for at udpensle personernes gøren og laden. Sproget er til den højtidelige side, og bogen er især egnet til højtlæsning fra 8 år. Selvlæsning fra 12 år. Bogen er rigtigt lækkert udstyret og godt illustreret med stemningsfulde tegninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. jan. 2002

af

af

Lis Mikkelsen (skole)

d. 28. jan. 2002

Der er en gammeldags lidt omstændelig, næsten Dickensk fortællestil over denne oplæsningsbog for elever i 3.-4. kl. Bogen er meget flot udstyret på godt papir og med talrige, dejlige sort/hvide illustrationer af Flemming B. Jeppesen. Historien er en slags kinesisk æske med mange historier inden i hinanden. Jegfortælleren kommer med sin familie til den lille engelske landsby Compton Bassett i midten af 50'erne. Her møder han begrebet hegnstrolde der bor i de evige piletræer. Han hører i landsbyen historien om kromanden Goodwin der i 1860'erne sendes ud for at opsøge den mystiske fremmede Castanac der er ansvarlig for troldenes huseren i Compton Bassett. Godwin finder Castanac og får via ham endnu et lag af historien tilbage til 1720 hvor troldene optræder første gang på Bloksbjerg. De sære tildragelser finder sted på Allehelgensaften og en blodhund og en papegøje spiller vigtige roller i historien. Goodwins ærinde er at finde ud af hvordan landsbyen slipper af med troldene, men han finder på sin rejse ud af at alle skabninger har en ret til at leve. Han får fat i midlet til at udrydde troldene, men benytter sig ikke af det. Der er imidlertid onde kræfter på jagt efter den krystal der kan fange troldene så der kommer et bind til.


Folkeskolen

Årg. 119, nr. 18 (2002)

af

af

Tonny Hansen

Årg. 119, nr. 18 (2002)


Weekendavisen

d. 22. feb. 2002

af

af

Damian Arguimbau

d. 22. feb. 2002


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 3 (2002)

af

af

Benni Bødker

Årg. 55, nr. 3 (2002)