Bøger / faglitteratur

Det eksplosive barn : en ny metode til at forstå, hjælpe og opdrage børn, der er ufleksible og let bliver frustreret


Beskrivelse


Om samarbejdsbaseret problemløsning som behandlingsmetode til børn med forskellige former for opmærksomhedsforstyrrelser.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juni 2017

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 22. juni 2017

Introduktion til metoden "Fælles Proaktiv Problemløsning", der kan hjælpe børn, som har svært ved at takle hverdagens krav og derfor reagerer eksplosivt. Især til forældre, men lærere og pædagoger kan også læse med.

Forfatteren er forsker og ophavsmand til metoden "Fælles Proaktiv Problemløsning", tidligere kendt som samarbejdsbaseret problemløsning. Det er en metode, der baseret på en humanistisk grundholdning, giver forældre redskaber til at arbejde med det adfærdsmæssigt udfordrende barn. Udgangspunktet er at børn gør det så godt, som de kan, men at udfordrede børn har brug for hjælp til at løse problemer i hverdagen. Via udarbejdelse af en liste over barnets manglende færdigheder og uløste problemer identificeres de vigtigste områder at arbejde videre med. Herefter præsenteres en metode til i fællesskab med barnet at finde løsninger på dagligdagens problemer. To gennemgående cases illustrerer metoden.

Meget anvendelig og velformidlet bog, der gennem forskellige cases præsenterer en konstruktiv måde, hvorpå forældre i fællesskab med det eksplosive barn kan finde løsninger på hverdagens problemer.

I forhold til den tidligere Det eksplosive barnSamarbejdsbaseret problemløsning er bogen gennemskrevet på ny. Der er ændringer i kapitelrækkefølgen, men indholdsmæssigt er budskabet det samme. I den nye udgave er litteraturlisten udeladt. Også Samarbejdsbaseret problemløsning omhandler Greenes metodeI forhold til den tidligere Det eksplosive barn er bogen gennemskrevet på ny. Der er ændringer i kapitelrækkefølgen, men indholdsmæssigt er budskabet det samme. I den nye udgave er litteraturlisten udeladt. Også omhandler Greenes metode.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. okt. 2005

af

af

Lis Pedersen

d. 10. okt. 2005

Børn, der er hyperaktive, har ADHD, DAMP, Tourette Syndrom, OCD, Aspergers Syndrom og lignende sygdomme, kan hjælpes til en mere hensigtsmæssig adfærd, når det reagerer ufleksibelt på almindelig vejledning/oplysning. Det kræver, at forældrene og muligvis en psykolog/terapeut sammen finder frem til den form, som passer barnet bedst. Metoden kaldes samarbejdsbaseret problemløsning. Den går ud på at få barnet til selv at forstå, hvorfor den "gamle" adfærd ikke dur. Ved brug af empati, ved afdækning af problemet og fælles arbejde for at finde en løsning, kan man lære sit barn at reagere mere hensigtsmæssigt på situationen. Det er en metode, som kræver samarbejde fra alle voksne i barnets verden, bl.a. lærere og familie, der ofte er i kontakt med barnet. Forfatteren er psykolog og har arbejdet med problemet i mange år. Bogen er oversat efter 3. udgave af den amerikanske bog. Metoden er godt beskrevet, der er mange cases, som fint beskriver det, som Greene vil have frem. Det er ikke en hurtig genvej til forbedring, men for de tålmodige tror jeg metoden kan hjælpe. Der er litteraturliste og mange www.adresser.


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Lis Pedersen

2007

Hvis man har et barn, der er hyperaktivt og ofte reagerer aggressivt - eller er lærer for dette barn, vil man ofte komme til kort over for barnet, fordi man reagerer forkert. Green er psykolog og har udviklet den metode, som her behandles: Samarbejdsbaseret problemløsning. Det er en metode, hvor man sammen med barnet løser det problem, som p.t. er til stede. Som den voksne skal man få barnet til at tænke over, hvad der er kernen i problemet, før det reagerer for voldsomt. Det er et sejt arbejde, der kræver tålmodighed, øvelse og samarbejde. Alle voksne i barnets verden skal deltage. Det må være bedst at arbejde sammen med en psykolog eller terapeut, som kan fortælle en, hvad man gjorde galt og hvorfor, og som kan give forslag til alternative reaktionsmønstre. Det virker som en overbevisende metode, der mest kræver, at forældre og alle andre har det overskud, der skal til for at få et godt resultat. I bogen står, at det er 2. reviderede udgave. Jeg har lavet flere tekstsammenligninger, men jeg har kun fundet sproglige ændringer, ikke indholdsmæssige, men jeg kan ikke være helt sikker. Litteraturlisten er udvidet og er tilrettet til danske forhold, ligeledes web-adresserne. Desuden er der adresser på terapeuter, der arbejder med metoden. Bogen er letlæst, cases tydeliggør metoden.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. aug. 2015

af

af

Heidi Drasbek Martinussen

d. 5. aug. 2015

En indføring i metoden Samarbejdsbaseret Problemløsning, som kan hjælpe børn, der pga. forskellige diagnoser har svært ved at takle hverdagens krav. Til forældre, lærere og pædagoger.

Samarbejdsbaseret Problemløsning er en metode til, at hjælpe børn med sociale, følelsesmæssige og adfærdsmæssige udfordringer. Greenes pointer er, at børn gør det rigtige, hvis de kan og at denne type børn eksploderer, når de ikke har evnerne til, at klare de krav, der stilles til dem. Dette kan fx være evnen til at tolerere frustrationer eller løse problemer. Evner som hos disse børn kræver ekstra træning. Det hjælper bogen med, at give nogle bud på. Ross W. Greene er klinisk lektor ved Harvard Medical School.

Mange praktiske eksempler gør bogen let tilgængelig og anvendelig for fx lærere og pædagoger, som skal have kendskab til metoden, men som ikke har tid til at læse større videnskabelig rapporter i en travl hverdag på jobbet. Dette gør den også ideel til forældre, som ønsker værktøjer, de kan benytte i hjemmet i samspillet med det eksplosive barn.

Ross W. Greene har også udgivet bogen Fortabt i skolenSamarbejdsbaseret problemløsning om Samarbejdsbaseret Problemløsning med et særligt fokus på folkeskolen. Herudover gennemgår Samarbejdsbaseret problemløsning af Jenny Bohr også Greenes metodeRoss W. Greene har også udgivet bogen Fortabt i skolen om Samarbejdsbaseret Problemløsning med et særligt fokus på folkeskolen. Herudover gennemgår af Jenny Bohr også Greenes metode.


Socialpædagogen

Årg. 62, nr. 26 (2005)

af

af

Jens Nielsen

Årg. 62, nr. 26 (2005)


Folkeskolen

Årg. 123, nr. 11 (2006)

af

af

Bente Lynge

Årg. 123, nr. 11 (2006)


Specialpædagogik

Årg. 26, nr. 2 (2006)

af

af

Ulla Clausen

Årg. 26, nr. 2 (2006)


Pædagogisk psykologisk tidsskrift

Årg. 46, nr. 1/2 (2009)

af

af

Birgit Marott

Årg. 46, nr. 1/2 (2009)