Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Det forsvundne efterår


Beskrivelse


Fantasy. Børnene Sidse og Frederik kan ikke forstå, hvor efterårsblæsten bliver af. Sammen med hunden Urias, en bog, en benbrækkerræser og en kasse stjernestøv drager de ud for at finde vestenvinden.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2002

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 24. okt. 2002

Niels Roland er mest kendt som tegner, men nu har han skrevet første bind i en fantasyserie, hvor der er planlagt fire bind. Jeg havde svært ved at blive fanget af bogen, som mangler den nerve og spænding, som fantasygenrens elskede kamp mellem det gode og det onde skaber. Plottet er for tamt, og handlingen skrider langsomt frem båret af dialog, detaljerede beskrivelser og figurer, som popper op, når forfatteren har brug for dem. De to hovedpersoner virker ikke troværdige, og man tror heller ikke på den mission, de begiver sig ud på. I bogen er grænsen mellem den reale og fantastiske verden flydende. Umiddelbart virker børnene Sidse og Frederik almindelige, men de spiser ting som klægklatter og simrespy, Sidses sære storebror har været forsvundet i to år, og nu er vinden også helt væk. Det fører dem ud på en lang rejse efter den forsvundne blæst. Undervejs støder de ind i forskellige figurer, som slår følge med dem og hjælper med at befri vinden fra en fyrstinde, som er gået mod naturens orden og har fanget den, fordi den har hærget hendes land. Men ud kommer vinden, og børnene blæser hjem igen til nye eventyr, som måske inkluderer Sidses bror, som de ser på lang afstand. Oplæsning fra 8, selvlæsning fra 11. Fine s/h illustrationer.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2002

af

af

Lisbeth Thue (skole)

d. 24. okt. 2002

Niels Roland, kendt dansk tegneserieproducent, har skabt en hyggelig oplæsningsbog for elever fra bh.kl. - 3. kl. Den handler om kammeraterne Sidse og Frederik, der i bedste eventyrstil drager ud i verden for at finde vestenvinden, så efteråret kan vende tilbage til Benbrækkerbakken, hvor børnene plejer at flyve med drager. Universet er dels den konkrete men også den fantastiske, hvor børnene og hunden Urias begiver sig ud i verden. Her møder de på deres vej både hjælpere og forhindringer. I den konkrete arrangerer børnene en overnatning i telt. I den fantastiske fortæller kragen, at efteråret og vestenvinden er fanget hos fyrstinden på slottet mod vest. Sidse finder bogen "Mine genveje og omveje" med kort over ruten. De møder historiefortælleren Virgil, der slår følge med dem, ligesom kæmpen Torvild og troldkarlen Gal-Ning. Disse personer er alle hjælpere mod forhindringerne på vejen - kæmpe skovsnegle, en kløft, en sump fyldt med uhyrer og en usamarbejdsvillig lakaj. Børnene vågner op næste morgen, da efterårsvinden nær har blæst teltet omkuld. Historien er fortalt i et roligt tempo med en hjem-ude-hjem struktur. Forfatteren har også produceret bogens mange sort/hvide illustrationer. Dette er første af 4 planlagte bind.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 21 (2003)

af

af

Solveig Andersen

Årg. 120, nr. 21 (2003)Informationer og udgaver