Bogen er udgivet i forbindelse med en udstilling på Antikmuseet i Aarhus. Den kan læses af alment kulturelt interesserede læsere, selvom den er skrevet til gymnasieundervisning.
Bogen handler om helligsteder og hellige rum med fokus på det hellige rum, hvor man forventede, at guden var til stede eller manifesterede sig. Disse rum findes i alle kulturer, og denne bog koncentrerer sig om det 4. årh. f. Kr.-7. årh. e.Kr. i den nære orient, der var en integreret del af den græsk-romerske verden. Blandt mangfoldige religioner opstod en række nye religioner bl.a. jødedom, kristendom og islam. De 10 kapitler i bogen kommer vidt omkring både templer, materiel kultur, græsk-romersk religion, tidlig kristendom og islam behandles. Hertil kommer tekstuddrag af klassiske forfattere. Til slut en god oversigt over ordforklaringer og en liste over guddomme. Forfatterne er alle specialister inden for deres område.
Om samme emne Oldtidens kirkehistorie, 2010, Den hellenistisk-romerske verden : religiøse tekster, 1998, Den nytestamentlige tids historie, 1994 og Arild Hvidtfeldt: Hellenistiske religioner, 1991.
Denne smukt tilrettelagte bog giver en glimrende indføring til de hellige steder og rum (fx tempeltyper og moskeer) og forklarer deres funktioner på glimrende vis. Den er flot illustreret og giver en interessant og oplysende indføring i emnet. Den rækker langt ud over blot at være en udstillingskatalog.