Bøger / skønlitteratur til børn / romaner

Det hvide lys


Beskrivelse


Vivi, 13 år, er træt og har en bule i knæhasen. På hospitalet viser undersøgelser at hun har leukæmi. Det er svært for hende at acceptere sygdommen og klare kemoterapien.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2001

af

af

Kirsten Thorning Thagaard (skole)

d. 8. okt. 2001

En meget bevægende og troværdig ungdomsbog om den hypokondriske 14-årige Vivi, som får konstateret leukæmi. Fra den syges synsvinkel skildres sygdomsforløb, sygdomsbehandling og kampen mod døden skånselsløst ærligt - også når medpatienter, som hun har knyttet venskab med, dør. Forholdet til familien og vennerne samt hendes håb om at få trøst i den kristne tro berøres også. Omgivelserne reagerer med tavshed, så sygdommen betyder også isolation. Hvorfor er det netop hende, der bliver ramt? Vivi afviser familiens omsorg og støtte med aggressivitet. Sproget er enkelt, med få lægefaglige udtryk, som dog ikke går ud over forståelsen og kun er med til at forstærke historiens troværdighed. Brugen af korte sætninger understreger intensiteten i historien. Forfatteren formår at skrive godt om det, som er ondt! Så på trods af det dystre emne rummer bogen meget håb. Forsiden med den belyste skaldede profil slår bogens stemning fint an. En smuk historie om mod og kærlighed. Til selvstændig læsning - specielt for piger - fra 13 år. Romanen, som er forfatterens første ungdomsbog på dansk, er prisbelønnet i Norge.


Bibliotekernes vurdering

d. 8. okt. 2001

af

af

Else Lerche

d. 8. okt. 2001

Romanen berører læseren, der især vil være piger fra 13 år, dybt. Den knuger ens hjerte, og alligevel er man glad for at have læst den, for forfatteren skriver med fabelagtig indføling i både personerne og hospitalmiljøet. Vivi, 13 år, får konstateret leukæmi. Efter et år med utallige indlæggelser dør hun. Det år er udmarvende både psykisk og fysisk for hende, også fordi hun oven i oplever pubertetens usikkerhed. Hun gennemlever hele skalaen af følelser, også glimtvis glæder, bl.a. med medpatienten Jacob. Vivi modnes og udvikler sig, og hun, der ikke er døbt, beslutter sig for at blive konfirmeret, og finder støtte i troen. Forældrenes og lillebror Mikkels reaktioner står også stærkt og troværdigt. De oplever hver især følelser som angst, vrede og håb, og Mikkel føler sig ofte overset. Romanen er skrevet i et flot og billedskabende sprog. Netop fordi tingene ikke fortælles detaljeret, og fordi der gives plads til læserens egne tanker, opleves handlingen som en helhed der går ind under huden på en. Den blåtonede forside af et hårløst hoved set bagfra, adskilt fra beskueren med et forhæng er sammen med bagsideteksten, der klart fortæller hvad bogen handler om, en ærlig og flot indgang til bogen. Det er forfatterens første bog på dansk.


Kristeligt dagblad

d. 9. jan. 2002

af

af

Runa J. Kähler

d. 9. jan. 2002


Børn & bøger

Årg. 55, nr. 1 (2002)

af

af

Vibeke Lykke

Årg. 55, nr. 1 (2002)