Bøger / faglitteratur

Det mørklagte attentat : beretningen om mordet på Portugals premierminister, Francisco Sá Carneiro, hans danske kæreste, forlæggeren Snu Seidenfaden, forsvarsminister Adelino Amaro da Costa, dennes hustru Maria Manuela Vaz Pires, stabschefen António Patrício Gouveia, førstepiloten Jorge Manuel Albuquerque og dennes andenpilot den 4. december 1980


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. apr. 2019

af

af

Per Månson

d. 25. apr. 2019

I 1980 styrtede et lille privatfly med bl.a. Portugals statsminister, hans danske kæreste, Snu Seidenfaden, og forsvarsministeren ned lige efter start. Det blev først klassificeret som en ulykke, men senere undersøgelser viste, at der var tale om et attentat. For interesserede i politiske kriminalsager.

Eva Henningsen arbejdede på Snu Seidenfadens portugisiske forlag og er journalist. Hun blev desuden udpeget som familiens repræsentant til den tiende afsluttende undersøgelseskommission, hvor hun har fået adgang til sagens mange akter. Hun gennemgår sagen systematisk fra optakten under den igangværende præsidentvalgkamp. Sagen blev dysset ned fra starten, da regeringen ikke ville udfordre militæret op til en vigtig grundlovsændring, men efterhånden kom der uimodsigelige beviser på, at der var anbragt en sprængladning på flyet.

Det er rystende læsning, at et så vigtigt attentat i den grad mørklægges i mange år - og vel at mærke år efter Nellikerevolutionen. Bogen er meget detaljeret, men dokumenterer grundigt sagen.

Der er en del bøger om politiske attentater, af danske forfattere fx Pavemordet, der også er en grundig gennemgang af baggrunden.