Bøger / skønlitteratur / roman

Det romanske hus


Beskrivelse


Historisk skildring af livet i Thy i midten af 1100-tallet, hvor kristendommen kæmper mod de gamle guder, og stenhuggermesteren vier sit liv til at bygge en stenkirke.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 18. dec. 2018

Historisk roman fra midten af 1100-tallet, de mange stenkirkers århundrede, brydningstid mellem hedenskab og kristendom. En farverig og voldsom tid, som Haller formidler overbevisende. Han kanfå brud og sammensmeltning af kristendom og gudetro til at fungere i scener af mystisk kraft, hvor realitet og drøm går op i en sugende enhed. Disse scener er noget af det flotteste i romanen. MenHallers hovedperson er stenmesteren Benedikt fra Thy, og det giver Haller mulighed for også at skildre det særegne landskab i gode billeder - og videre får han mulighed for at skildre arbejdet medskulpturen indefra, de kunstneriske overvejelser, livtagene med den rå sten. Det er stoffet, omtrent, fra Stenen, hammeren & mejslen, 1988, men her, forekommer det i det mindste mig, i langt mereoverbevisende og intens formidling. - Romanen er ganske omfangsrig, den er rig på tidsbilleder, historiske begivenheder går ind i stoffet, der næsten er myldrende detaljerigt. Man kan måske sige,at der er mangehandlinger- men måske ikke så megen handling i traditionel forstand, selvom det i virkeligheden dramatiske stof er bundet i en fin cirkel. Måske med det nævnte i mente knap så bredanvendelighed som f.eks. Skagensbillede, 1985 - men en fascinerende og egenartet roman.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Torben Wendelboe

d. 19. dec. 2018

Historisk roman fra midten af 1100-tallet, de mange stenkirkers århundrede, brydningstid mellem hedenskab og kristendom. En farverig og voldsom tid, som Haller formidler overbevisende. Han kan få brud og sammensmeltning af kristendom og gudetro til at fungere i scener af mystisk kraft, hvor realitet og drøm går op i en sugende enhed. Disse scener er noget af det flotteste i romanen. Men Hallers hovedperson er stenmesteren Benedikt fra Thy, og det giver Haller mulighed for også at skildre det særegne landskab i gode billeder - og videre får han mulighed for at skildre arbejdet med skulpturen indefra, de kunstneriske overvejelser, livtagene med den rå sten. Det er stoffet, omtrent, fra Stenen, hammeren & mejslen, 1988, men her, forekommer det i det mindste mig, i langt mere overbevisende og intens formidling. - Romanen er ganske omfangsrig, den er rig på tidsbilleder, historiske begivenheder går ind i stoffet, der næsten er myldrende detaljerigt. Man kan måske sige, at der ermange handlinger - men måske ikke så megen handling i traditionel forstand, selvom det i virkeligheden dramatiske stof er bundet i en fin cirkel. Måske med det nævnte i mente knapt af helt så bred anvendelighed som f.eks. Skagensbillede, 1985 - men en fascinerende og egenartet roman.


Politiken

d. 24. aug. 1990

af

af

Søren Vinterberg

d. 24. aug. 1990


Kristeligt dagblad

d. 15. sep. 1990

af

af

Claus Grymer

d. 15. sep. 1990


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 4, nr. 4 (1990)

af

af

Tina Lund

Årg. 4, nr. 4 (1990)


Jyllands-posten

d. 24. aug. 1990

af

af

Preben Meulengracht

d. 24. aug. 1990


Information

d. 3. sep. 1990

af

af

Karen Syberg

d. 3. sep. 1990


Weekendavisen

d. 24. aug. 1990

af

af

Jens Andersen

d. 24. aug. 1990