Bøger / faglitteratur / bibliografier

Det vidste du ikke om Danmark


Beskrivelse


Anderledes Danmarkshistorie med fokus på nogle af de skæve historier og detaljer, som har været med til at skabe det Danmark vi kender, bl.a. om vejhistorie, kejsersnit, fester, vindmøller, boliger, idræt, censur, sygdomme, straf, charterrejser og kæledyr.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2013

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 28. okt. 2013

Kan formidles bredt blandt historisk interesserede læsere, og andre der søger sjov og finurlig læsning.

Finurlig skæv, og humoristisk anderledes danmarkshistorie. Fokus er ikke konger og store begivenheder, men den skæve anderledes historie, eller detaljen, man med stor ret, også kan sige er med til at skabe det Danmark vi kender. Her bliver antabussen opfundet ved et tilfælde, og udenfor Daells Varehus står kunderne i et datidigt foto i kø så langt øjet rækker, og overskriften hedder "Fuld tilfredshed eller pengene tilbage". I samme afsnit omtales også Blekingebandens julerøveri 22. december 1986. Og der er i 1800-tallet lys over land med "Gaslys og syrevogne". Første gasværk opføres i 1853 i Odense, og provinsen kom altså først. Over overskriften "Kom de med storken?" fortælles om fødselsvidenskabens udvikling, fx kommer i 1725 den første lærebog om fødsler på dansk "Nye Jordemoderskole", i øvrigt oversat fra svensk. Og bag overskriften "De higer og søger" kan man bl.a. interessant læse, at den første bibliotekar ansat på Det Kongelige Bibliotek er Peder Schumacher Griffenfeld (1635-1699). Han avancerer i 1665 til kammersekretær og udarbejder som sådan "Kongeloven", der er enevældens forfatning. Det er dog en bibliotekar med noget på samvittigheden. Rigt illustreret.

Enestående og anderledes danmarkshistorie. Ikke andet at sammenligne med.

Anderledes og interessant historieformidling med vægt på de finurlige og vigtige detaljer og småhistorier. Læsere på mange biblioteker.


Jyllands-posten

d. 30. apr. 2017

af

af

Henrik Jensen

d. 30. apr. 2017


Jyllands-posten

d. 1. dec. 2013

af

af

Gerhardt Eriksen

d. 1. dec. 2013


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 219 (2018)

af

af

Rasmus Thestrup Østergaard

Nr. 219 (2018)