Bøger / skønlitteratur / roman

Diamantjægerne


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Da ejeren af et sydafrikansk diamantimperium ligger for døden, udformer han sit testamente så snedigt og djævelsk, at hans søn og stedsøn må tage raffinerede og beskidte metoder i brug for at bekæmpe hinanden.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 1. mar. 2004

af

af

Karsten Just

d. 1. mar. 2004

Originaludgave 1971, første gang på dansk 1978. Da den aldrende eneejer af et diamantimperium får besked om at han skal dø af kræft inden for et halvt år, udformer han et testamente som får hans søn og stedsøn til at ligge i åben krig. Sønnen Benedict har altid hadet stedsønnen Johnny, og en episode i barndommen har fået faderen til at afsky Johnny. Nu får Benedict, qua testamentets udformning et våben mod Johnny, og han udnytter det fuldt ud, både med legale, men ikke mindst illegale metoder. Søsteren og Johnnys kone indblandes i dette spil om menneskers dårskab, forræderi og vold, men efter mange højdramatiske begivenheder sejrer retfærdigheden, og kærligheden. Et plot der virker forudsigeligt og ofte prøvet, men som sædvanligt formår Wilbur Smith at få en god og underholdende roman ud af det, en roman der foregår i hans elskede Afrika, som han altid forstår at skildre, så man næsten kan fornemme heden og støvet, og med diamantudvindingen som den spændende baggrund, bærer man raskt over med de karikerede personer og lader sig fange ind af historien.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Hans Jørgensen

d. 18. dec. 2018

Diamantjægerne udkom i 1971, 1. danske udgave i 1978. Genudsendes nu i Lademann's bestseller serie. »Den Gamle«, stifteren af van der Byl diamant koncernen ligger for døden. Gennem mange århar han hadet sin plejesøn, Johnny Lance, også i diamantbranchen. Testamentet indeholder kimen til en strid på liv og død (også i bogstaveligste forstand) mellem Johnny Lance og sønnen, denforkælede og degenererede Benedict - begge spoleret af »den gamles« manglende kærlighed. Bipersoner er Tracey, søsteren. Johnny konstruerer »Kingfisher«, en skibstype beregnet til undersøiskdiamantudvinding, og selskabet får koncession på et rigt havområde. Men Benedict og kumpaner har fusket med datamaterne, og Johnny trues af fallit. Klimaks opnås i en storm, hvor Johnny redder sigselv og Tracey (naturligvis), sit skib og diamanterne. Slyngelen Benedict flygter, men finder sin død i ørkenen. En ægte Wilbur Smith, bygget op om det, han kender, Sydafrika og diamanter. Detgiver bogen nogle ægte ydre rammer.Personerne er typer: den mandige Johnny; den sleske Benedict; den åh, så kvindelige Tracey, og den lede og pyntesyge strigle, Ruby, Johnnys kone. Stadig etrimeligt tilbud til læsere, der foretrækker den handlekraftige mandfolkeroman med regelret handling.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Christen Nørrelykke

d. 18. dec. 2018

Jagten på diamanter er stenhård business, hvor alle lovlige transaktioner anvendes, så længe man har råd til det, og hvor de ulovlige tages i brug, når man vil gøre en dyd af nødvendigheden. Ihvert fald, hvis man skal tro Diamantjægerne. Her er den drivende kraft drømmen om rigdom og magt, og selv indenfor familiens rammer helliger dette mål ethvert middel. - Efter at diamantkongen, dengamle van der Byl er død, bryder krigen ud blandt hans arvinger. Han har gennem mange år hadet stedsønnen Johnny, bogens helt, dynamisk og en hård dreng, og en del af arven er, at han skal knusesaf sønnen Benedict, playboy og skurk. Kampen bryder ud, intrigerne spindes, mennesker bliver frivilligt eller ufrivilligt brikker i et magtspil. Nogle omkommer, men de bedste overlever i densydafrikanske diamantverden. - Wilbur Smith, hvid rhodeser, har skrevet lidt flere end en halv snes underholdnings- og spændingsromaner, hvoraf de syv nu er i dansk oversættelse. Diamantjægerne eren typisk repræsentantfor sin genre, den har det hele, er let læst og er udmærket oversat af Mogens Boisen.