Bøger / skønlitteratur / digte

Digte


Beskrivelse


Et udvalg af Thomas Kingos verdslige digte, gengivet i nutidens retstavning. Samlingen indeholder naturdigte, kærlighedsdigte og fortællende lejlighedsdigte.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Finn Windfeldt Hansen

d. 18. dec. 2018

Lyrikbiblioteket retter denne gang blikket mod Thomas Kingo (1634-1703), i dag vel ret upåagtet omend mange på et tidspunkt er stødt på hans tekster, eksempelvis »Sorrig og Glæde, de vandretilhaabe« eller »Far, Verden, farvel«. Som i tidligere bind i serien foreligger der her et repræsentantivt udvalg. For Kingos vedkommende: lejlighedsdigte, mindedigte, hyldestdigte (med tilhørendehøjstemt patos) til Christian den Femte, samt det verdslige højdepunkt, digtet «Chrysillis«, skrevet til hans første hustru, Sille Balkenborg. I salmedigtningen er det den fuldttonende barokdigter,der sætter læseren stævne med en digtning med ofte lange og komplicerede sproglige forløb og en ortografi, der ligger langt fra den, der anvendes i seneste udgave af den danske salmebog! Læserenhar her stor hjælp af noteapparatet. Der tegner sig et afrundet og net billede af Kingo, som en digter værende i pagt med tidsånden, med enevælden og den da fremherskende lutherske ortodoksi.Mindre i omfang og udstyrog med få overlapninger til 1985-udgivelsen: Thomas Kingo: Som den Gyldne Sol frembryder, men anvendelig som supplement hertil og vel også som en kort første indførsel tilen af de få »overlevende« danske klassikere fra tiden før Ludvig Holberg.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. nov. 2012

af

af

Steffen Kronborg

d. 22. nov. 2012

Den lille samling digte fra barokken har adresse til læsere af klassisk lyrik.

I dag er Thomas Kingo stort set kun kendt for sine mange bidrag til salmebogen, men ved siden af salmerne havde digteren en pæn produktion af verdslige digte. Kingos samlede skrifter foreligger udgivet i 8 store bind, og desuden har der tidligere været udsendt flere mindre udvalg af Kingos digtning herhjemme. Flertallet af genudgivelserne præsenterer Kingos tekster i datidens stavemåder, og det gør dem vanskelige at læse for et nutidigt publikum. I 1961 udsendte Povl Schmidt imidlertid et udvalg af de verdslige digte med undertitlen "lyrisk barok", og det er et fyldigt udvalg af disse digte, der her 50 år senere udgives påny med et nyt efterskrift. Fælles for de to digtudvalg er deres eksplicitte ønske om at gøre teksterne mere tilgængelige for dagens læsere ved at følge nutidens retstavning, og det er en god idé. Herved får nutidens læsere bedre mulighed for at få et indtryk af Kingos kunstfærdige udfyldelse af forskellige versformer, bl.a. de jambiske aleksandrinere.

I Povl Schmidts nye efterskrift gennemgås digtenes forhistorie og deres indhold mere udførligt end i efterskriftet i 1961-udvalget af Kingos verdslige digte, ligesom der bruges mere plads på at redegøre for Kingos personlige forhold.

Forlagets ønske om at medvirke til at holde et klassisk forfatterskab i live i offentligheden hjælpes godt på vej af Kingo-bogens smukke og appetitvækkende layout, stort set identisk med 1961-udvalgets layout.


Standart

Årg. 27, nr. 2 (2013)

af

af

Mads Schjødt S. Jonasson

Årg. 27, nr. 2 (2013)