Kan læses bredt af biografilæsere, kunstinteresserede, og læsere af historiske hverdagsdramaer, men også til læsere af stærke kvindeskildringer. God til læsekredse.
Glyptoteket har netop genåbnet Den franske malerisamling, hvori der indgår 49 værker af Paul Gauguin. Denne bog, skrevet af en australsk kunsthistoriker, handler om Gauguin-parret, Paul og Mettes liv med, og især uden, hinanden, efter at Paul i 1885 forlader familien i København og rejser til Paris for at forfølge sine kunstneriske ambitioner. Det er et meget velskrevet portræt af en utraditionel og stærk kvinde, der hele sit liv kæmper for at holde sammen på sin familie og sit ægteskab, sat overfor en kunstners ubændige trang til at forfølge sit kald. Romanen er næsten udelukkende fortalt fra Mettes synspunkt, de eneste gange Paul kommer til orde er gennem deres korrespondance og her tegner der sig et temmelig usympatisk, men også tragisk billede af en kunstner, der opgiver hele sit liv for at forfølge en drøm. Bogen er delvist baseret på Paul Gaugains breve til hans kone og børn.
Malene Schwartz' Alba og Balladen om Marie af Tonni Arnold omhandler begge det kunstneriske miljø i tiden omkring år 1900 og de markante kvindeskikkelser, der var en stor del af det.
En absolut interessant beskrivelse af datidens kunstneriske scene og kunstnernes kummerlige livsvilkår, men også et meget fint portræt af en stærk og selvstændig kvinde og hendes kamp for at sikre sine børn og sit ægteskab under umulige forhold.