Bøger / faglitteratur

Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej : sagen genoptaget


Beskrivelse


Forfatteren vender tilbage til sagen om det uopklarede dobbeltmord på Vilhelm og Inger Jacobsen på Peter Bangs Vej i 1948. I Landsarkivet, på Retsmedicinsk Institut og gennem samtaler med nære forbindelser til sagens nøglepersoner finder han nye og hidtil ukendte oplysninger.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. okt. 2010

af

af

Kent Skov

d. 4. okt. 2010

Bogen har meget bred appel. Der er stor interesse for autentiske danske kriminalsager, og bogen henvender sig til de trofaste læsere af beretninger fra nyere dansk historie. Bogen er grundlæggende spændende og lanceret dygtigt i medierne, så bibliotekerne kan forvente pæn efterspørgsel.

Det berømte dobbeltmord på det mondæne kontorchefpar, Vilhelmsen, på Frederiksberg i 1948 var voldsomt dramatisk, uforklarligt og genstand for omfattende efterforskning, men blev aldrig opklaret. Journalisten Per Kaae har som den første haft adgang til sagens arkiver, der primært består af politiets efterforskning. Kaae leverer en grundig gennemgang af sagen og de tekniske detaljer omkring selve mordstedet, personerne i omgangskredsen samt de mulige teorier om sortbørshandel, jalousi, forbindelser til stikkere og modstandsfolk under besættelsen og Vilhelmsens arbejdsplads konfektionsfirmaet "English House", som fremstillede uniformer til tyskerne. Kaae omskaber aktstykkerne til en dramadokumentarisk fortælling, der både fænger og giver et bud på en mulig morder.

Bedre end de andre bøger om mordene: Bartenbach Den sidste aktion og Haaest: De sammensvorne. Kaae har udgivet et par biografier og I sandhedens tjeneste om tiden på Se & Hør.

En medrivende fortælling baseret på de originale arkivdata, som Kaae udnytter godt. Den dramadokumentariske fremstilling er en fortællemæssig styrke, men kan nogle steder gøre det svært at afgøre, hvad der er fakta og hvad der er forfatterens egne fortællegreb.


Bibliotekernes vurdering

d. 10. sep. 2012

af

af

Kent Skov

d. 10. sep. 2012

Bred appel som forgængeren. For de mange interesserede i autentiske kriminalsager, og både for dem, der har læst den første bog og nye læsere, der sagtens kan springe på her.

I 2010 udkom Kaaes første bog om det spektakulære og voldsomme dobbeltdrab i 1948 på det noble ægtepar Vilhelmsen fra Frederiksberg på basis af det omfattende arkivmateriale, som forfatteren har gennemgået. Opfølgeren her er en dokumentarisk beretning på linje med og i samme medrivende stil som forgængeren. Kaae udbygger og forfølger i bogen nogle af de spor, som der ikke var plads til i den første bredere beretning om den komplicerede sag. Men der var efter politiets omfattende efterforskning tre mænd, hvis baggrund og motiver ikke var efterforsket til bunds. En af dem, kaldet "X" i bogen, en vidtløftig forretningsmand og konkurrent til Vilhelmsen i handelsfirmaet mere end antyder Kaae kunne være den morder, der aldrig blev dømt. Derudover har Kaae ført samtaler med efterladte slægtninge og udbygger beskrivelsen af omgangskredsen omkring det myrdede par og sætter lup på især fruens måske knapt så noble livsførelse.

Udover Kaaes egen fortrinlige første bog, som har samme forside motiv og layout, er der også udgivet bøger om drabssagen af Erik Haaest: De sammensvorne og Den sidste aktion, 2008.

Veldokumenteret og spændende opfølger til Kaaes første bog om dobbeltdrabet med udbygning af nogle af de blinde spor og udpegning af en formodet morder.


Jyllands-posten

d. 20. okt. 2010

af

af

Flemming Østergaard

d. 20. okt. 2010


Kristeligt dagblad

d. 21. okt. 2010

af

af

Claus Melchlenborg

d. 21. okt. 2010


Weekendavisen

d. 1. okt. 2010

af

af

Joakim Jakobsen

d. 1. okt. 2010


Berlingske tidende

d. 27. sep. 2010

af

af

Bent Blüdnikow

d. 27. sep. 2010