Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Døderen


Beskrivelse


Til sin overraskelse flygter Anton af skræk for klassens 2 barske drenge ned ad den farlige, stejle glidebane Døderen. Samtidig med at hans forelskelse i klassekammeraten Alicia udvikler sig, øges presset for, at han tager turen ned igen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 2001

af

af

Tove Delica

d. 30. nov. 2001

Anton, 13-14 år, fortæller om en kort følelsesmæssig intens tid. Klassens meget ubehageligt dominerende drenge, Didrik og Fridtjof, er de eneste, der tør stå ned ad Døderen, verdens længste, stejleste og farligste glidebane. Af skræk for de to drenge flygter Anton en aften hovedkulds ned ad banen, hvorved både hans syn på sig selv og hans status i klassen forandres. Op til skolens skidag trues Anton til at tage turen igen, og han lider alle angstens kvaler inden. Samtidig med episoderne med isbanen udvikler Antons forelskelse i Alicia sig, og gengældes. Sammen udtænker de en plan for at undgå glidedysten. Anton slipper dog ikke for den farefulde tur, og forsøger herunder at redde Didrik, der kæntrer under sit forsøg og må på sygehuset. Det er en stille men spændende og intenst fortalt historie. Læseren føler med Anton, når han gennemlever hele følelsesregisteret. Bogens jeg-form virker dog lidt søgt, ikke mange drenge på 13 år er så velformulerede og analyserende over sin egen situation og omgivelsernes reaktioner. Men det er en lille indvending. Bogen er god til op- og selvlæsning og samtale for børn fra 11 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. nov. 2001

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 30. nov. 2001

Døderen er en lang, livsfarlig og næsten lodret isbakke, der både skræmmer og tiltrækker børnene i byen. Netop Døderen spiller en væsentlig rolle i denne velfortalte, norske børne/ungdomsbog. Den udtryksfulde forsideillustration signalerer dramatik og bevægelse, hvilket straks følges op i det første meget spændende kapitel. Her beskriver jeg-personen, Anton, hvordan det lykkes ham på mirakuløs vis at glide stående ned ad Døderen. Anton fortæller videre i bogen om en afgørende periode i sit liv, hvor han ikke blot overvinder Døderen og sig selv, men oven i købet får klassens sødeste pige, Alicia, til kæreste. De enkelte kapitler har karakter af hverdagshistorier, der bl. a. handler om seje fyre, om spirende forelskelse, om skole og om forholdet til forældre. Alle temaer med universel appel. En god bog, hvor personerne får liv. En overkommelig læseoplevelse for det ofte klemte mellemtrin. Til selvlæsning for de 10-13 årige.