Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dødninge-messen


Beskrivelse


Odense, 1300-tallet. Peder spærres inde på Skt. Jørgensgården sammen med sin spedalske far. Forinden har de været igennem dødninge-messen. Peder og flere af de andre raske planlægger flugt. Historien fortælles som roman og skuespil med tilhørende sange.

Anmeldelser (16)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. mar. 2004

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 11. mar. 2004

Denne fremragende historiske roman udkom sidste gang i 1992. I denne udgave er desuden historien som skuespil. Skuespillet er udgivet før på forlaget Drama (1988), men med andre melodier til sangene. Historien skildrer Peder i 1300-tallets Odense, der bliver interneret sammen med sin far på Skt. Jørgensgården, da hans far bliver spedalsk. De gennemgår dødningemessen, som betyder at man betragtes som død, men Peder flygter sammen med bygmesterens datter Inge og en gøgler. Sproget i romanen er ligefremt og nuanceret vekslende mellem dialog, beskrivelse og baggrundsviden fermt flettet ind i historien. Skuespillet fungerer via dialogen, som er sprogligt afstemt efter at det er elever/børn der skal spille rollerne. Bogen kan stadig læses af børn fra 11-12 år, og kan anvendes som fritidslæsning, men også med flere anvendelsesmuligheder i skolen. Ny tegnet forside har næsten samme motiv som de gamle udgaver men har her mere tidløs og tydeligt udtryk. Bagsidetekst dækker for indhold. Jeg håber at de efterfølgende tre bind nu også genudgives.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

Skuespillet her er i 4 akter og er forfatterens dramatisering af hans fremragende ungdomsbog Dødninge-messen 1983, der foregår i middelalderen på Skt. Jørgensgård i Odense - endestation for despedalske. Handlingen koncentrerer sig om de væsentligste højdepunkter i bogen. Den raske dreng Peder følger med sin fader, der er spedalsk til Skt. Jørgensgård, hvor de gennemgår dødningemessen ogmøder de øvrige spedalske og de ansatte på gården og ikke mindst den syge bygmesterdatter Inge, med hvem Peder og en gøgler flygter ud i det uvisse. Dramatiseringen har bevaret romanens atmosfæreog miljø fint. Den er levende og bevægende. Historien er stærkt forkortet med et par bratte skift, men replikkerne er rammende og mundrette og er et godt løft til en spændende dramaopførelse.Antallet af roller er fleksibel og kan bestå af mindst 15 personer og kan gå helt op til 60 mennesker, børn, unge og voksne. Scenografi og dragter er ret krævende og er beregnet på gode amatører ogdygtigedramaundervisere. Der er gode råd til udførelse af musikken, der så vidt muligt skal ligne middelaldermusik. Tilskuere: 12 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Merete Egholm Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

En dramatisering af forfatterens roman af samme titel. Handlingen udspiller sig omkring drengen Peder, hvis far skal for spedalskhedssynet. Faderen erklæres for spedalsk og Peder beslutter atfølge med ham ind i Skt. Jørgensgård (opholdssted for samfundets udstødte, smittede). Inden de kommer der, afholdes en dødningemesse for dem i kirken. I Skt. Jørgensgård møder de mange forskelligespedalske, og det bliver til sidst for meget for Peder. Han flygter derfra sammen med Inge og en gøgler. Rollelisten omfatter ca. 25 personer, der har replikker eller selvstændig sceniskfremtræden, men forestillingen kan udvides, så der kan være op til 60 medvirkende. (Skolekor inddrages - noder til sange bagest i hæftet). Men mange af rollerne kan også spilles af samme person, såder kun behøver at være 15 medvirkende. Der kræves en del rekvisitter og kulisser og specielt lyssætningen med dramatiske effekter forekommer vigtigt men det er et stykke der egner sig godt til atarbejde med i dansk,historie, kristendom på 7.-8. klassetrin, og hvis nogle af klassens elever publicerer en lille folder med 'middelalderbegreber', vil det kunne opføres for tilskuere fra 3.-4.klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen (børn)

d. 18. dec. 2018

I 1300-tallet hærger spedalskheden i Danmark. Den raske dreng Peder og hans spedalskramte fader, Magnus Skomager, dømmes til livsvarigt ophold på Skt. Jørgensgården, de spedalskes endestation.Den såkaldte dødningemesse markerer deres ankomst. For Peder er stanken, deformiteterne forfærdelig, men han oplever også kammeratskabet og lærer dansk og latin hos bestyrerinden søster Martha. Daden 18-årige spedalske bygmesterkone, Inge, ankommer, forelsker Peder sig straks i hende og lægger sig derved voldsomt ud med opsynsmanden, Ridesvenden, jaloux og ondskabsfuld. Historien sluttermed, at Peder, Inge og Gøgler-Jesper flygter med Inges fødeby Lübeck som mål, forsynet med Ridesvendens uretmæssigt erhvervede penge. Med livfuld og letløbende pen fremstiller denne nyebørnebogsforfatter et fint billede af datidens forhold, de spedalskes ydmyge kår og magthavernes afstumpethed. Det er nutidig historieopfattelse med klassikerens elementære spænding og bevidstoptimistiske holdning centreret omPeder, der gebærder sig i datidens stil, men er letforståelig i dag for de 12-16 årige. God debut. Den bratte slutning tyder på fortsættelser. Omslaget erspændingsbetonet, men i ret grelle farver og lidt amatøragtigt i udførelsen.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Bang Petersen (skole)

d. 18. dec. 2018

Handlingen udspilles i 1300-tallet i en middelstor provinsby et sted i Danmark. Hovedpersonen Peder, vel ca. 14 år, bor sammen med sin far, moderen er død. En dag bliver Peders far syg, kommerfor spedalskhedsrådet, erklæres for spedalsk og skal derfor indespærres på byens Skt. Jørgensgård. Peder, som er rask, kræver at følge med sin far, og må derfor se i øjnene aldrig mere at komme udblandt raske folk. Bogens titel, Dødninge-Messen, henviser til den indvielse, som alle spedalske må igennem, før anbringelsen på Skt. Jørgensgården, en slags rituel begravelse, idet man bogstaveligtalt forlader dette liv. Inden for hospitalets mure vænner Peder sig ret hurtigt til sin nye tilværelse, og han opdager, at der blandt disse håbløst syge er et liv og et sammenhold mere positivtend ude blandt de »normale« mennesker. Han viser sig at være en meget lærenem og -villig dreng, som en nonne på stedet lærer at læse latin. Ridesvenden, selv spedalsk, er en slags leder af stedet,og ham rager Pederhurtigt uklar med. Han er skurken i dette mærkelige samfund, og det hele ender også katastrofalt og i en flugt. Man aner en fortsættelse. Bogen er velskrevet og meget spændendemed en meget uhyggelig forsidetegn. af Mulle Liebmann. Undertegnede mener, det er forf.'s 1. børnebog. Sat med 11 punkt Paladium. Fra ca. 12 år.


Teater

nr 41 (1988)

af

af

Karen-Marie Bille

nr 41 (1988)


BUM

årg 6, nr 5 (1988)

af

af

Flemming Nordenhof

årg 6, nr 5 (1988)


Plys

1985

af

af

Jesper Carlsen

1985


Vestkysten

d. 24. jan. 1983

af

af

kbp

d. 24. jan. 1983


Jyllands-posten

d. 4. feb. 1983

af

af

Erhardt Larsen

d. 4. feb. 1983


Børn & bøger

årg 37, nr 8 (1984)

af

af

Søren

årg 37, nr 8 (1984)


Jyllands-posten

d. 23. jan. 1984

af

af

Jakob Gormsen

d. 23. jan. 1984


Vendsyssel tidende

d. 10. feb. 1983

af

af

hf

d. 10. feb. 1983


Land & folk

d. 10. mar. 1983

af

af

Herman Oschlak

d. 10. mar. 1983


Fyens stiftstidende

d. 25. jan. 1983

af

af

Lisbeth Vincentzen

d. 25. jan. 1983


Jydske tidende

d. 31. mar. 1983

af

af

Per Borgaard

d. 31. mar. 1983