Bogen har særlig interesse for alment politisk og historisk interesserede. Bogen er endvidere velegnet som grundlag for opgaveskrivning m.v. for gymnasieniveauet.
Muren i Berlin stod fra dens bygning i 1961 til 1989 som symbol på Den kolde krig. Journalist og forfatter Jens Winther har med Muren som omdrejningspunkt skrevet en lettilgængelig og velskrevet beretning om forholdene i de kommunistiske lande i Østeuropa efter 2. verdenskrig frem til 1989. Forfatteren oplevede i 1968 foråret i Prag på tæt hold, og med interviews og bidrag fra en lang række både danske og europæiske forfattere og politikere formidles et levende billede af vilkårene og situationen i datidens Europa med fokus på bl.a. opstandene i Tjekkoslovakiet, Ungarn, Polen og DDR.
Den Kolde Krig og Østeuropa er indgående beskrevet. Udover kommentarer fra danske politikere rummer bogen bidrag og interviews med flere aktører, som spillede en rolle i perioden, fx forfatterne Christoph Hein, Sigfried Lenz og Stefan Heym.
En velskrevet og lettilgængelig beretning om forholdene i Østeuropa under Den kolde krig og kommunismens fald frem til 1989.