Bøger / faglitteratur / undervisningsmaterialer

Dokumentaren i undervisningen


Beskrivelse


Teoretisk, historisk og praktisk indføring i dokumentargenren på film og tv. Med problemstillinger som: objektivitet, subjektivitet, fiktion og fakta, manipulation, medialisering, etik og analyse af en dokumentar. Dvd-video indeholder eksempler på elevproduktioner.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2009

af

af

Torben Wendelboe

d. 15. okt. 2009

Bogen er et undervisningsmateriale rettet mod gymnasiets mediefagsundervisning på B- og C-niveau, men den kan også anvendes i fx seminarie- og universitetssammenhænge.

Kirsten Andersen er gymnasielærer i mediefag, Jan Fogh Mikkelsen er lektor på kommunikation på RUC med flere værker om beslægtede emner bag sig. Bogen behandler emnet dokumentarfilm ganske bredt og grundigt. Den indeholder en genrediskussion, en genrehistorie og ser på, hvilke felter, genren dækker og udfolder sig indenfor. Forfatterne har valgt Michael Moores noget kontroversielle Bowling for Columbine som emne for en større kritisk analyse, som er meget illustrativ for genrens problematikker. Bogen omhandler også fx genrens etiske aspekter. Værket slutter med en lille drejebog til selv at producere dokumentarfilm. Bogen har godt og anskueligt fat i sit emne, som fremlægges indbydende med godt pædagogisk greb. Litteraturfortegnelse. Bilag: dvd med elevproduktioner og citater fra dokumentarer, der behandles i teksten.

Bogen kan anvendes i et felt med fx Bondebjergs Virkelighedens fortællinger, 2008, og Sontags At betragte andres lidelser, 2003, men er jo primært et undervisningsmateriale.

Et undervisningsmateriale, der fint formidler et ganske problemfyldt stofområde til studerende fra gymnasieniveau men også har bud til fx dokumentarfilmskabere in spe og andre med interesse for genren.


Cut

Nr. 93 (2010)

af

af

Jeppe G. Jensen

Nr. 93 (2010)


Gymnasieskolen

Årg. 93, nr. 5 (2010)

af

af

Pauline Langhoff

Årg. 93, nr. 5 (2010)