Bøger / skønlitteratur / samfundsskildringer

Dræn : en fortælling om Livgarden


Beskrivelse


Dokumentarisk roman om livet som værnepligtig i Livgarden. Oplevet gennem den usikre rekrut Solesen og den selvsikre Christensen.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. okt. 2019

af

af

Michael Linde Larsen

d. 9. okt. 2019

Et kig ind bag facaden hos Livgarden på godt og ondt, fortalt i romanform af forfatteren, der er tidligere værnepligtig. Kan læses af alle som ønsker en ærlig og subjektiv beskrivelse af livet som dansk soldat.

Da Anton starter i Den Kongelige Livgarde er det starten på en tid fyldt med en hård omgangstone og megen modgang. Historien er fortalt med de to fortællestemmer Solesen og Christensen. Solesen er forfatterens alter ego. Han er usikker, ligger i bunden af hierarkiet og tænker ofte på på at stoppe som soldat. Christensen er den gode rekrut. Han er populær i gruppen og klarer opgaverne bedre end de fleste. Men hvor barsk et miljø er det nødvendigt, at have blandt de menige for at gøre dem til gode soldater? Og er mobning noget man skal finde sig i? Forfatteren har selv aftjent sin værnepligt i Livgarden, og bogen er baseret på hans egne oplevelser.

Ifølge forfatteren bygger kulturen i den danske livgarde på et fællesskab fyldt med frygt og fokus på fejlfinding. Ord som Dræn og Skod bruges konsekvent om de dårligste garder. Hovedpersonen Solesen oplever en kultur, der bryder ned i stedet for at bygge op. Bogen lever på sin dokumentariske skildring af et stykke soldaterliv, som de færreste danskere kender til. Dermed er det mere en slags "bog fra det virkelige soldaterliv" end det er en litterær roman.

En anden ny bog der med afsæt i virkeligheden beskriver soldaterlivets for og bagsider er Pige på mission.