Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dragen & ridderen


Beskrivelse


Tæt ved en by bor der en drage. Hver dag ofrer byen et ungt menneske til den. Den dag prinsessen skal ædes, kommer ridder Georg. Han kæmper mod dragen og Gud hjælper ham.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. nov. 2010

af

af

Bo Knudsen

d. 10. nov. 2010

Legenden om Sankt Georg/Sankt Jørgen gendigtet til oplæsning fra ca. 7 år og selvlæsning for de 10-13-årige. Især egnet med en voksen formidler. Indbydende forside med ridder og drage.

Historien findes i flere varianter for børn, men oftest kortere end her. Hver dag ofrer byen et ungt menneske til dragen, der belejrer byen. Den dag prinsessen skal ædes, kommer ridder Georg. Han slår dragen og takker derefter nej til både prinsesse og guld. Forfatteren har fyldt på skelettet med stemningsskabende beskrivelser, så historien får form af roman, med fire siders forklarende efterskrift. Historien fungerer fint til oplæsning, men til selvlæsning er sproget for præget af de mange beskrivelser, sætninger i passiv og megen brug af "man". Der er også en del sproglige sjuskefejl. De karikerede, let humoristiske farveillustrationer er udmærkede. Det er den 59-årige forfatter og højskolelærers første børnebog, men for voksne har han bl.a. skrevet Sankt Georg og dragen,(10/19).

I helt letlæst udgave findes bl.a. Dragen i søen, (08/18), og til oplæsning er der en kortere, men lignende, udgave i fx Drager, lindorme og søslanger, (99/50).

Legenden er livskraftig og afbildet mange steder. Og børn af i dag skal også kende den. Udgaven her er ret fyldig, og jeg skønner den bedst egnet til oplæsning og snak, fx i skolen.