Bøger / skønlitteratur / roman

Drømmeflygtningen

Del 37 af Sandalserien

Beskrivelse


En skildring af en ung kvindes indlæggelse på den lukkede afdeling på det psykiatriske hospital, Sct. Hans Hospital, og senere forsøg på sammen med en mand at opbygge en ny verden.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Katrine Høffding

d. 18. dec. 2018

En ung pige skildrer sit ophold på Sct. Hans og solidariteten med de hovedsageligt ældre kvinder dér. Hun opfatter dem alle som drømmeflygtninge, der er tvunget til at bryde af og placere sigi en iagttagelsesposition, fordi virkeligheden med dens nederlag og undertrykkelse er for svær at udholde. Men de er stadig udenfor, udsat for foragt og for angreb på deres personlighed. Her møderhun osse en mand, hun bliver stærkt betaget af. Sammen med ham forlader hun afdelingen trods lægens råd om at blive. Hendes forhold til ham er præget af masochisme og modstridende følelser; hun erfuldstændig overbevist om, at han er hende overlegen intellektuelt og som personlighed og samtidig kalder hun ham ironisk min gud, min herre. I flere passager skildrer hun hans familie ogopvækstforhold, mens hun ikke omtaler sin egen barndom. I en kort efterskrift beskriver hun sit brud med ham, og hvordan hun har fundet sin identitet senere med deres børn, der blev hendestilbagevenden til livet. Det erlangt fra en realistisk beskrivelse af en sindslidende kvindes historie men derimod en overbevisende afdækning af den skizofrene verden. I et stærkt og poetisk sprogskildrer forfatteren sin tankeverden, sine længsler og drømme og sin angst. Smukt omslag i blåt med foto og tegninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 26. nov. 2018

af

af

Karina Høyer

d. 26. nov. 2018

Genudgivelse af Lillian Jacobsens debutroman fra 1978. En skildring af en ung kvindes indlæggelse på den lukkede afdeling på et psykiatrisk hospital. For især kvindelige læser samt læsere af klassikere.

Den unge kvinde - romanens jeg-fortæller - indlægges på psykiatrisk afdeling. Her møder hun forskellige mennesker bl.a. manden Asbjørn, som hun forelsker sig i. En roman hvor virkelighed og uvirkelighed glider umærkbart ind og ud mellem hinanden, og man følger den unge kvindes fald gennem psykiatrien, manden og borgerligheden.

En kort og poetisk roman på kun 55 sider med en sproglig bevidsthed og særegenhed ud over det sædvanlige. Sproget er meget poetisk, og der er en formbevidsthed, som næsten giver romanen karakter af et langdigt. Efterordet er skrevet af Sigriodur Larsen og sætter bogen ind i en litteraturhistorisk kontekst og hjælper læseren på vej i romanens sprog, der ellers kan være udfordrende.

Forfatteren har senere udgivet novellesamlingen Shit mannerAnsigterneHungerhjerte. Romanens tematik om sindslidelse og forfatterens stærke kvindestemme kan minde om Tove Ditlevsens forfatterskab. Især Ansigterne som udkom i 1968 kan der sammenlignes med. Af nyere litteratur handler Karen Fastrups Hungerhjerte også om personlighedsforstyrrelseForfatteren har senere udgivet novellesamlingen Shit manner. Romanens tematik om sindslidelse og forfatterens stærke kvindestemme kan minde om Tove Ditlevsens forfatterskab. Især som udkom i 1968 kan der sammenlignes med. Af nyere litteratur handler Karen Fastrups Hungerhjerte også om personlighedsforstyrrelseForfatteren har senere udgivet novellesamlingen Shit manner. Romanens tematik om sindslidelse og forfatterens stærke kvindestemme kan minde om Tove Ditlevsens forfatterskab. Især Ansigterne som udkom i 1968 kan der sammenlignes med. Af nyere litteratur handler Karen Fastrups også om personlighedsforstyrrelse.


Skub

årg 3, nr 10/11 (1979)

af

af

Hanne Marie Jensen

årg 3, nr 10/11 (1979)


Fyens stiftstidende

d. 27. mar. 1979

af

af

P. E.

d. 27. mar. 1979


Weekendavisen

d. 19. jan. 1979

af

af

Marie-Louise Paludan

d. 19. jan. 1979


Information

d. 27. nov. 1978

af

af

Finn Abrahamowitz

d. 27. nov. 1978


Politiken

d. 15. nov. 1978

af

af

Birgitte Hesselaa

d. 15. nov. 1978


Berlingske tidende

d. 22. dec. 1978

af

af

Hans Holmberg

d. 22. dec. 1978