Bøger / faglitteratur / folkeviser

Dronning Dagmar : tradition, myter og virkelighed


Beskrivelse


Udgivet i anledning af 800-året for dronning Dagmars død.

Afsnit om Dronning Dagmar som historisk person. Kapitler om hvordan kunstnere som fx Ib Spang Olsen har fortolket Dagmar-myten. Diskussion af Dagmars politiske indflydelse på Valdemars Sejrs udenrigspolitik samt omtalen af hende i folkeviserne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. juli 2012

af

af

Dorte Tissot Hansen

d. 5. juli 2012

Bogen henvender sig generelt til historisk interesserede, særligt til dem med interesse for folkeviser og middelalderens myteoverlevering. Vil også kunne anvendes af gymnasieelever i opgaveøjemed. Forsiden er ikke specielt fængende og kan få brug for lidt formidlingshjælp.

De tre forfattere er henholdsvis cand.mag. og historikere. Bogen er udgivet i anledning af 800-året for Dronning Dagmars død. Der indledes med et afsnit om Dagmar som historisk person og en gennemgang af de spor, hun har efterladt sig. Dernæst følger kapitler om hvordan kunstnere som fx Ib Spang Olsen og Ellen Hofman-Bang har fortolket Dagmar-myten. Der er også et afsnit med diskussion af Dagmars politiske indflydelse på Valdemars Sejrs udenrigspolitik. Sidste halvdel af bogen behandler den store omtale Dronning Dagmar har fået i folkeviserne og deres indflydelse på vores opfattelse af hende som historisk person. Bagest gengivelse af forskellige udgaver af de enkelte viser. Formidlet i et letlæst sprog med mange fine illustrationer. Udførligt noteapparat og litteraturliste.

I 2001 er der lavet et undervisningsmateriale til folkeskolen om Dronning Dagmar, men jeg er ikke stødt på anden litteratur, der giver en så fin gennemgang af hendes optræden i folkeviser, myter, kunst og fortælling, sammenholdt med historiske fakta.

Fin lille bog om en af middelalderens danske dronninger, som vi har meget lidt faktuel viden om, men som har været genstand for stor opmærksomhed gennem tiden. Mange flotte illustrationer.



Informationer og udgaver