Bøger / skønlitteratur / roman

Dronning Kristina af Sverige - tilfældigvis en kvinde


Beskrivelse


Om den svenske Dronning Kristina (1626-1689), der abdicerer som 27-årig, rejser til Rom og konverterer til katolicismen. Her nærer hun sin passion for teater og knytter venskaber med Solkongen og Paven.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2019

af

af

Thomas Glud

d. 5. sep. 2019

Om den svenske Dronning Kristina (1626-1689), der abdicerer som 27-årig, rejser til Rom og konverterer til katolicismen. Her nærer hun sin passion for teater og knytter venskaber med Solkongen og Paven. Til læsere af Dario Fo og komedier.

"Dronning Kristina af Sverige - tilfældigvis en kvinde" behandler den historiske person Dronning Kristina af Sverige og skildrer hendes liv fra fødsel til død i en genre, der befinder sig et sted mellem komedie og roman. Bogen er illustreret med en række af forfatteren Dario Fos egne malerier. I et efterord fortæller oversætter Bent Holm om sine sidste møder med den italienske multikunstner. Her kan man også hente viden om bogens tilblivelseshistorie og om Fos leg med historien. Bogen er udgivet efter forfatterens død i 2016.

Historien hænger sammen og Fo fortæller glimrende, men som roman virker bogen ikke overbevisende. Dario Fo fik nobelprisen i 1997 for i sine skuespil at gøre nar af autoriteterne og hylde det udsatte menneske. I dette sene værk har Fo mistet sin skarphed, og kombinationen mellem roman, komediespil og satire fungerer dårligt.

Det er relevant at læse August Strindbergs historiske skuespil Dronning Kristina som også forholder sig til den svenske Dronning.


Weekendavisen

d. 23. aug. 2019

af

af

Ulrik Langen

d. 23. aug. 2019Informationer og udgaver