Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Dværgen fra Normandiet


Beskrivelse


Dværgen og billedmageren Turold, soldaten og historiefortælleren Ligulf samt fire sypiger i et nonnekloster er hovedpersonerne i en beretning om tilblivelsen af det berømte Bayeux-tapet, som skildrer slaget ved Hastings 1066. Illustreret med sort/hvide tegninger af dele af tapetet samt efterskrift om dets historie.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 18. dec. 2018

Historisk roman om Bayeux-tapetets tilblivelse. I et engelsk kloster bliver 4 udvalgte sypiger sat til at sy historien om slaget ved Hastings og hertug Wilhelms kroning, efter dværgens, enmunter og gudbenådet kunstners, anvisninger og skitser. En gammel, engelsk, tilfangetaget soldat bliver bragt sammen med det umage selskab for at bidrage med sin viden. Hele handlingen udspillersig i klosteret, og næsten udelukkende i sysalen. Sproget er dialogrigt og kompositionen lidt løs. Modsætningen mellem det stille, trygge men også indsnævrende klosterliv og det farlige, brogedeverdslige liv, som de mænd gør sypigerne bekendt med, for at de kan skabe deres kunstværk, sætter en udvikling i gang hos begge parter, der styrkes af det månedlange, tætte, daglige fællesskab.Sideløbende med den psykologiske og sociale skildring får man beskrevet de kunstneriske overvejelser bag og de historiske begivenheder fra Bayeux-tapetet, illustreret med stykvise gengivelser aftapetet uden farver. Et størrefolde-ud-kort i farver af tapetet ville have lettet overblikket betydeligt, og slutningen kan forekomme lidt urealistisk, men det er skønhedspletter i en stortanlagt, meget vellykket og levende roman, der kræver gode læsere fra ca. 13 år, og kan læses ubegrænset opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Johs. Herskind (skole)

d. 18. dec. 2018

Denne bog handler i romanform om det, andre tidligere mere nøgternt har beskrevet, nemlig Bayeux-tapetet, der skildrer slaget om England, slaget ved Hastings i 1066. Det er som bekendt et 70 mlangt og 1/2 m bredt broderi med billeder af 626 personer, 202 heste, 37 huse, 41 skibe og meget andet. Sidst i bogen fortælles lidt om den skæbne tapetet har lidt gennem tiderne. Nu hænger det ien udstillingsbygning i Bayeux. Noget handlingsreferat er det umuligt at give, men kort fortalt får en billedkunstner, dværgen, til opgave at udvælge 4 sypiger på et kloster og lede skitseringen ogarbejdet med tapetet. En gammel soldat, Ligulf, fortæller om begivenhederne, han deltog i, og pigerne syr efter fortællingen. En nederdrægtig latinkyndig munk leverer teksten til illustrationerne.Det er deres indbyrdes forhold og en masse dramatiske begivenheder med ondskab, prygl og tortur gennem de to år, det tager at lave tapetet, romanen handler om. Den er meget spændende og interessantskrevet, ogefter at have læst de godt 400 sider, føler man sig næsten i familie med pigerne, dværgen og Ligulf. Hvem kan så læse denne vældige bog? Det kan alle fra 7. klassetrin og opefter, hvisblot interessen er stor nok. Er interessen der ikke på forhånd, kommer den ved at læse om pigerne og deres arbejde og følge deres tanker og gøremål. Det er en pragtbog, der bør stå mange steder, enbog, der er værd at eje. En fin gavebog til alle historisk interesserede.


Historie & samtid

Årg. 28, nr. 4 (1989)

af

af

Jens Aage Poulsen

Årg. 28, nr. 4 (1989)


Jyllands-posten

d. 20. mar. 1989

af

af

Annelise Vestergaard

d. 20. mar. 1989


Information

d. 14. feb. 1989

af

af

Ejgil Søholm

d. 14. feb. 1989


BUM

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)

af

af

Bent Andersen

Årg. 18, nr. 1/2/3/4 (2001)