Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Dyr i havet. Bind 3 : Silde-haj, strand-skade. rød-spætte, sø-stjerne

Bind 3 af Dyr i havet

Beskrivelse


Om sildehaj, strandskade, rødspætte og søstjerne. Udseende, forekomst, føde og formering samt om hajfiskeri, fugletræk, rødspættefiskeri og relaterede dyr i deres biologiske område.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juli 2000

af

af

Ulla Møller

d. 17. juli 2000

En ny serie Dyr i havet fra Gyldendal Uddannelse. Den virker noget skolebogspræget og er derfor især velegnet i forbindelse med opgaveløsning. Teksten er verssat i to spalter og let at læse for målgruppen de 9 - 11årige. Billedmaterialet er farvefotos og enkelte akvareller. Seriens tredje bind beskriver så forskellige dyr som sildehaj, strandskade, rødspætte og søstjerne. Alle fire dyr ses skildret i den mere end 20 år gamle serie S. Steensgaard Biologisk orientering Dyr fra hav og strand. I denne nye serie beskrives hvert dyr i afsnit på omkring en halv snes sider, beskrivelsen lægger hovedvægt på levesteder, ernæring og formering. Til afsnittet om sildehajen er knyttet en historie om et fiskeeventyr, og til afsnittet om rødspætten en anekdote om hvordan man kan opleve at træde på en rødspætte. Kapitlerne om strandskade og søstjerne holder sig til de biologiske facts, hvilket giver bogen et lidt inhomogent præg. I det hele taget virker vægtningen af bogens indhold lidt uensartet og et enkelt afsnit, det om strandskaden, virker langt mere interessant og engageret end de øvrige. Afsnittene afsluttes med en kort omtale af beslægtede dyr. Bogen slutter med et fyldigt register.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juli 2000

af

af

Hans Radsted (skole)

d. 17. juli 2000

En ny serie, som grundigt behandler 12 vandlevende dyr fra danske farvande. Dette er tredje og sidste bog om vanddyr, men der udsendes også tre bøger om dyr i skoven. Bogen omtaler fire vidt forskellige dyr, sildehaj, strandskade, rødspætte og søstjerne. Bøgerne kan læses fra ca. 11 år og bl.a. bruges til faglige læsekurser og emnearbejder. Indholdsfortegnelsen er nok læsbar for målgruppen, men kapiteloverskrifterne giver ikke altid nyttig information. De fire afsnit i bogen er næsten alle opbygget efter samme skabelon. Først en indledning som sammenkæder dyret med en menneskelig aktivitet, eksempelvis fangst eller iagttagelse og derefter fyldige faktaafsnit støttet af gode farvefotos og illustrative tegninger. Teksten er sat i to spalter med korte linier og meningsfyldte sætninger, ligesom sammensatte ord er delt. Der er omtaler af beslægtede dyr og et stikordsregister, hvor en del ord dog henfører til noget begrænsede informationer. Teksten indeholder meget stof på trods af den læsevenlige opbygning, og bøgerne vil være anvendelige på mange klassetrin.


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 46 (2000)

af

af

Hans Erik Berthelsen

Årg. 117, nr. 46 (2000)