Bøger / skønlitteratur / roman

Ebba


Beskrivelse


I begyndelsen af det 20. århundrede bliver den unge kvinde Ebba uddannet boghandlerske, hvilket giver hende muligheder, der ellers er få af datidens kvinder forundt. Gennem hendes litterære lidenskab, hendes fascination af København, hendes venskaber og hendes kærlighedsrelationer tegnes et portræt af en kvinde med ben i næsen og på jorden.

Anmeldelser (9)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. jan. 2017

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 13. jan. 2017

I 1897 flytter den unge Ebba fra Randers til København, da familien, hun er ansat hos, rykker til hovedstaden. Her oplever hun bl.a. at blive uddannet boghandlerske, ligesom hun bliver en del af det spirende kvindeoprør. Et kvindeportræt med indbygget Danmarkshistorie for kvindelige læsere i alle aldre.

Ebba er født i Bække, Jylland, under trange kår i 1880. Smertensåret 1864 fylder meget i samfundets bevidsthed. Men Ebbas horisont udvider sig, da hun først kommer i huset hos en grossererfamilie i Randers og senere flytter med familien til København. Her får Ebba mulighed for at uddanne sig til boghandlerske, da grossereren tidligt har opdaget, at Ebba deler hans litterære lidenskab. Også kærligheden møder Ebba, ligesom hun knytter sig stærkt til veninden Frida, der lægger mange kræfter i kvindesagen.

Vellykket romandebut, der er forfattet i et levende og letlæseligt sprog. Historien beskæftiger sig med mange temaer som fx kvindefrigørelse, fattigdom, sindssyge, krig og homoseksualitet, og det er derfor ikke dem alle, der når at blive foldet helt ud, selv om forfatteren har evnen til at gøre det. Det er dog en fin, underholdende og ind imellem oplysende roman, der nok skal finde sit publikum - særligt blandt kvindelige læsere.

Den danske kvindefrigørelse kan man blive meget klogere på i fagbogen Lillys DanmarkshistorieEn ny tid af Pia Fris Laneth. Desuden kan stemningen og sprogtonen godt minde om En ny tid af Ida Jessen, selvom denne besidder flere litterære kvaliteterDen danske kvindefrigørelse kan man blive meget klogere på i fagbogen Lillys Danmarkshistorie af Pia Fris Laneth. Desuden kan stemningen og sprogtonen godt minde om af Ida Jessen, selvom denne besidder flere litterære kvaliteter.


litteratursiden.dk

d. 2. mar. 2017

af

af

Anny Skov Madsen

d. 2. mar. 2017

Troværdigt portræt af en ung kvinde og hendes udvikling og kærlighedsliv i begyndelsen af 1900-tallet med nuancerede og fine beskrivelser af kvinders drømme, savn, længsler og lyst. Debutanten Garbi S...


Jyllands-posten

d. 5. feb. 2017

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 5. feb. 2017


Kristeligt dagblad

d. 8. feb. 2017

af

af

Iben Tandgaard

d. 8. feb. 2017


Weekendavisen

d. 27. jan. 2017

af

af

Klaus Rothstein

d. 27. jan. 2017


Information

d. 28. jan. 2017

af

af

Marie Louise Kjølbye

d. 28. jan. 2017


Standart

Årg. 31, nr. 2 (2017)

af

af

Steen Klitgård Povlsen

Årg. 31, nr. 2 (2017)