I 1884 drager den såkaldte konebådsekspedition afsted for at udforske østsiden af Grønland. Til alle læsere af store romaner, og til alle som interesser sig for grønlandsk og dansk historie.
Gustav Holm er udsendt af kongen og leder af ekspeditionen. Med på rejsen er bl.a. den lokale kateket Hanseeraq og den gravide Cecilie. I mellemtiden sendes Cecilies forlovede Jens til Danmark. Her hvirvles han ind i et levende og dekadent København, hvor Herman Bang kæmper for kunsten og det frie liv. Med hovedstaden, Grønland og bygden Sydprøven er fyldt med hemmeligheder, gammelt fjendskab, hvide horebukke, åndemanere og indavl. Og hvad skete der i minen for mange år siden? og hvor er det forsvundne guld? Historien fortælles med skiftende synsvinkler. Det er tredje og sidste del af Kim Leines stort anlagte Grønlands-trilogi om landets historie og forholdet til Danmark. Den kan læses selvstændigt, men der er tråde til de tidligere bind, hvor det første er Profeterne i Evighedsfjorden : roman.
Som altid er der ingen grænser i Leines evne til at skildre menneskernes natur og svagheder. Han skriver med et kæmpe sprogligt overskud og holder sin læser fanget hele vejen gennem den medrivende beretning. Det er en helt igennem uovertruffen bog og en fantastisk afslutning på hans Grønlands-triologi.
Andre forfattere, der skriver lange vellykkede romaner med afsæt i historiske begivenheder er fx Anne Lise Marstrand-Jørgensen med Margrete IVi ses deroppe : roman og Vi ses deroppe af Pierre LemaitreAndre forfattere, der skriver lange vellykkede romaner med afsæt i historiske begivenheder er fx Anne Lise Marstrand-Jørgensen med Margrete I : roman og af Pierre Lemaitre.