Bøger / faglitteratur

Eget værelse : en litterær kvindekanon


Beskrivelse


En litterær kanon over europæisk litteratur af kvindelige forfattere i perioden 1800-2000. Med 16 værker i kronologisk orden fra Jane Austens "Stolthed og fordom" fra 1813 til Marie Cardinals "Ord som forløser" fra 1979.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. mar. 2020

af

af

Louise Urban Andersen

d. 13. mar. 2020

Oversigt over fremtrædende europæisk litteratur af kvindelige forfattere siden år 1800. Bogen kan læses af alle, der ønsker en introduktion til klassiske litterære værker.

Knud Wentzel forklarer i sit forord, hvordan han har valgt at afgrænse omtalerne af de kvindelige forfattere i den litterære periode fra år 1800-2000. Samtidig har han valgt at indsnævre rent geografisk til Europa. Værkerne har alle haft en kulturhistorisk betydning, fx i forhold til kvindefrigørelse. Efter forordet omtales de klassiske værker et efter et. Der er udvalgt 16 værker, og der arbejdes kronologisk frem fra Jane Austens "Stolthed og fordom" i 1813 til med Marie Cardinals "Ord som forløser" fra 1975. Der er en lille analyse af forfatternes hovedværker, fx Shelleys "Frankenstein", Brontës "Stormfulde højder" og Karen Blixens "Den afrikanske Farm". Bogen afrundes med et efterord.

En fin kanon, der samler Wentzels række af klassikere. Set fra nutiden tegner de udvalgte forfattere en udvikling i kvindens status og rolle i samfundet.

Et mere omfattende værk om kvindelige forfattere gennem tiden er Kvindelige forfattere.Informationer og udgaver