Bøger / faglitteratur

Egotunnelen : bevidsthedsrevolutionen og myten om selvet


Beskrivelse


Hovedpointen er, at vi ikke oplever verden i sin mangfoldighed, men (kun) et repræsentativt billede af den skabt af vores hjerne via en transparent egotunnel, der skaber et subjektivt syn på verden.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 26. jan. 2012

af

af

Grethe Lorentzen

d. 26. jan. 2012

Denne beretning om bevidsthedens natur sammensmelter viden fra neurovidenskab og filosofi, og er skrevet for interesserede lægmænd. Men læsere med kendskab til fagtermer indenfor neurovidenskab og filosofi vil få større udbytte af den.

Metzinger (f. 1958) er tysk filosof, og har tidligere skrevet for lægmænd. Hovedpointen i denne bog er, at vi ikke oplever verden i sin mangfoldighed, men (kun) et repræsentativt billede af den skabt af vores hjerne via en transparent egotunnel. Et ego er her en form for repræsentativt indhold og termen er ikke værdiladet. Metzinger gør rede for det, videnskaberne pt. ved om menneskers oplevelse af "Det Derude", bevidsthedens evolution og fænomenologi, og illustrerer beretningen med referering af eksperimenter, samt egne "ud af kroppen"- oplevelser og samtaler med andre videnskabsmænd. Omtaler af eksperimenter er sprogligt lettere tilgængelige end de teoretiske afsnit. Med "bevidsthedsrevolution" menes kunstig intelligens (kunstige egomaskiner) og bevidsthedsteknologier, som giver anledning til en ny slags etik.

Bevidsthedens fænomenologi : en indføring i bevidsthedsfilosofi og kognitionsforskning, 2010 ligger sprogligt på linje med denne udgivelse. Mærk verden : en beretning om bevidsthed er en lettere tilgængelig bog om fænomenet bevidsthed.

For filosofi-interesserede, der vil udforske den forunderlige bevidstheds fænomenologi. Bogen har potentielt samme læserskare som Mærk verden, men er sprogligt noget sværere tilgængelig.Informationer og udgaver