Bøger / faglitteratur

Eksistentiel psykologi - mellem himmel og jord


Beskrivelse


Et bud på en psykologisk forståelse af eksistens. Den eksistentielle psykologi forsøger at afdække de dynamikker, der affødes af spørgsmålet om, hvad meningen er med livet.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. nov. 2012

af

af

Erik Nicolaisen Høy

d. 14. nov. 2012

Bogen henvender sig til filosofisk, religiøst og akademisk interesserede i livsspørgsmål.

Forfatteren er cand.psych. og arbejder på Roskilde Universitet. Han har skrevet den filosofisk prægede psykologibog Den helbredende sygdom, 2000, samt været medforfatter på et par udbredte værker. Forfatteren beskæftiger sig i nærværende bog med hvad eksistensens psykologi omfatter og indebærer. Bogen er foruden de introducerende kapitler bygget op over otte stadier i det enkelte menneskes udvikling: Krop, skam og stolthed, seksualitet, skyld, (selv)bedrag, fremmedgørelse, Gud og det absurde samt fællesskab. Især bogens første tredjedel er filosofisk præget: Metode, tænkning, hverdagens vaner og rutiner og generelt om hvad eksistens er. Han inddrager Yalom, Sartre, Kierkegaard, Nietzsche og fænomenologien. Udgangspunkt er ofte eksempler fra litteratur og kristendom, dyreverdenen og dagligdagsliv. Sprogligt og emnemæssigt for intellektuelt og akademisk skolede.

Antologien Livstemaer : i eksistenspsykologisk perspektiv er mere bred, mens Bo Jacobsen Livets dilemmaer, 2009, er mere terapeutisk orienteret.

Et filosofisk-psykologisk bud på baggrunden for spørgsmålet om hvad meningen er med tilværelsen, eksistensen.