Bøger / skønlitteratur / roman

Eksplosion i maj


Beskrivelse


Siden 1945 har Østdanmark været besat af russerne. Efter et attentat i 1985 mod et tophemmeligt laboratorium går Christians tanker tilbage til tiden før besættelsen og nødvendigheden af en modstandsbevægelse.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bjarni Åkesson Filholm

d. 18. dec. 2018

Hvis 2. verdenskrig sluttede med, at Sovjetunionen besatte ikke blot Bornholm men hele den del af Danmark, der ligger øst for Storebælt og gjorde det til en sovjetrussisk republik: D.S.S.R ...hvad så? Denne bog er et muligt svar. Vi følger en månedstid i 1985 en pensioneret statstjenestemand, der efter at have været i russisk straffelejr på Bornholm, lever resigneret sammen med sinfamilie i København: En sabotageaktion mod militærets tophemmelige laboratorier ændrer gradvist på den situation, og pensionisten går ind i den illegale modstandsbevægelse. Samtidig bliver hans sønudnævnt til øverste chef for republikkens politi. Det er en bog om menneskeværd i et totalitært samfund, korruption, undertrykkelse, privilegier og lidt kærlighed; en socialrealistisk satiriskskildring af datidens totalitære sovjetstat overført til danske forhold. Tonen er enkel, sproget jævnt men i de nærmest sceniske beskrivelser/dialoger lurer stivheden. Historiens idéindhold erevigt aktuelt men'settingen' virker temmelig altmodisch, nu da det jo gik ganske anderledes, og Sovjetunionen er opløst.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. sep. 2003

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 19. sep. 2003

Historisk/politisk sciencefiction roman fra 1994 ifølge forlaget genudgivet i let revideret form. Bogen er dog stadig en interessant, velskrevet og efter temperament og holdninger en sortseende eller ret realistisk beskrivelse af scenariet over situationen i 1985 før Berlin-muren og Sovjetstaten faldt. Baggrunden er, at USSR ved befrielsen besatte Sjælland, Lolland og Falster og her dannede vasalstaten Danskaja SSR, mens resten er frit og regeres af Chr. XI. Romanen foregår i København, og hovedpersonerne er den pensionerede sporvognsstyrer Chr. Albertsen, hans familie og de øvrige medlemmer i en modstandscelle samt ledende danske og sovjetiske politifolk. Det er en dramatisk historie om en grå og hård hverdag med økonomisk krise, om politisk kontrol og terror samt om frihedstrangen og dens svære vilkår. Det er en tankevækkende og grum bog, der desuden indeholder mange satiriske og ironiske elementer, der løfter bogen. Forfatteren er kendt fra bl.a. mange andre bøger om besættelsestiden. Hans erfaringer fra modstandskampen og hans politiske holdninger spores tydeligt i beskrivelsen af personerne og begivenhederne, men det giver et stærkere, autentisk præg. Bogen er stadig relevant og spændende læsning for især historisk og politisk interesserede unge og ældre.


Jyllands-posten

d. 25. nov. 2003

af

af

Bent Jensen

d. 25. nov. 2003


Weekendavisen

d. 23. sep. 1994

af

af

Bent Blüdnikow

d. 23. sep. 1994


Jyllands-posten

d. 20. sep. 1994

af

af

Annelise Vestergaard

d. 20. sep. 1994


Weekendavisen

d. 26. sep. 2003

af

af

Nikolaj M. Lassen

d. 26. sep. 2003