Bøger / faglitteratur

Ekstreme Toyota : radikale modsætninger som baggrund for succes hos verdens bedste producent


Beskrivelse


På baggrund af seks års forskning med adgang til Toyotas interne dokumenter og aktiviteter samt interviews med medarbejdere forklares strategierne bag firmaets succes og hvad andre virksomheder kan lære af Toyotas ledelsesmåde.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. dec. 2010

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 10. dec. 2010

Målgruppen er især topledere og andre som interesserer sig for effektiviseringen af produktionsmetoder. Til opgavebrug fra og med godt handelsskoleniveau, og til videregående studier.

5 forfattere tager udgangspunkt i 6 års forskning i Toyotas produktionsmetoder. Forfatterne har direkte adgang til intern dokumentation hos Toyota, og baserer bl.a. forskningen på mange interviews med såvel ledelse som medarbejdere. Bogen kommer i forlagets serie Ledelse & læring. I samme serie fra 2010 Den nødvendige revolution. Som jeg læser det underbygger forskningen, som også undertitlen antyder det, at Toyotas succes ikke alene er født af ekstreme omkostnings-effektive produktionsmetoder, det bogen bl.a. karakteriserer som "Toyotas hårde side", "Toyota Production System" (TPS), men i høj grad af en række ret tankevækkende paradokser understøttet af ledelsen. Det er det som bogen kalder "Den stærke og mystiske bløde side". Her konstateres der bl.a. i bogen: "Det, der adskiller Toyota fra virksomhedens konkurrenter, er dens syn på fabriksarbejderen som en videnarbejder, der samler sig erfaringsvisdom i produktionen.".

Der findes en hel del engelsksproget littatur om Toyotas produktionsmetoder, der kraftigt inspirerer begrebet "lean". På dansk om lean fx Den gode leanleder eller Lean innovation : hurtigt fra viden til værdi.

Vellykket formidling af forskning, der også kan bruges i undervisningen, fx på handelsskolen. Oplagt på større biblioteker.Informationer og udgaver