En lettilgængelig men faglig velfunderet introduktion til Sønderjyllands arkitektur i perioden under tysk styre 1864-1920, der også kan anvendes som guide til bygningskulturen i landsdelen.
Titlen refererer til den fælles kulturarv i Sønderjylland i form af de mange både offentlige og private bygninger i tiden fra 1864 og indtil genforeningen i 1920. I arkitektturhistorien har denne "besværlige" kulturarv hidtil været glemt eller overset. I bogen, der er resultatet af et stort forsknings- og registreringsprojekt finansieret af Kulturarvsstyrelsen, beskriver Peter Dragsbo - museumsinspektør og etnolog - de ideologiske og kunstneriske brydninger mellem dansk og tysk i landsdelens arkitektur. Inspirationen hentes i både historicismen og nationalromantikken, men i slutningen af perioden sker der tilnærmelser mellem dansk og tysk i interessen for hjemstavnen og traditionen i den regionale byggeskik, (Møgeltønder-stilen). Bogens anden halvdel rummer 30 udvalgte eksempler på de bedste og mest bevaringsværdige bygninger i området, (kaserner, skoler, banegårde, domhuse, forsamlingshuse og kirker), beskrevet i korte tekster og med ledsagende fotografier.
Den første samlede og lidt mere fagvidenskabelige introduktion til grænselandets arkitektur er Skjulte skatte i grænselandet fra 2010, hvor der også findes et bidrag af Peter Dragsbo.
Et vigtigt stykke arkitekturhistorie som af historiske og ideologiske grunde hidtil har været overset og udokumenteret.