Bøger / skønlitteratur / digte

En flue i en dråbe rav : poesi


Beskrivelse


Digte om vejret, sproget, tiden, døden - og meningen med det hele.

EmneordAnmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2018

af

af

Thomas Olesen

d. 22. maj 2018

Alvidende semiotikprofessor brillerer sublimt med mesterlig poesi om vejret og alt derimellem. Bør læses af alle, som er til betydende, gudløs poesi.

Tetralogi af Per Aage Brandt, hvor man finder digte om vejret, katte, religion, betydning, sprog, erkendelse, tid og døden plus det løse. Imens fjerde og sidste bind består af 7-linjede digte (3 på hver side), er de andre binds digte mere alsidige i form og længde. Her er sonetter, arabesker og apostrofer. Der benyttes symboler, metaforer, metonymier, sammenligninger m.m.: "og vejret: så mørkt som muligt, skyerne er blytunge / og psykotiske, de efterligner os, men uden at vide det (...)".

Wow, siger man som læser. Så gennemført og overlegent Brandt sætter poesi til sin enorme viden om alting. Det er gravalvorligt og alt for trist, for der er ingen Gud eller nogen som helst mening bag det hele, men det går nok, for det er alligevel skrevet med humor og poetisk finesse så det er en fryd at læse (også alt dét, man ikke begriber!).

Med tetralogien skriver Per Aage Brandt skriver sig ind i en tradition, som går tilbage til det antikke Grækenland. Den opr. tetralogi bestod af 3 tragedier og 1 styrspil. Brandt skriver også om den nuværende klimakrise; for digte om klimakrisen, se fx Lars Skinnebach eller Theis Ørntoft Digte 2014LegacyVejrudsigter m.fl. For flere digte af de gamle mestre med encyklopædisk vid, se Klaus Høecks Legacy eller Laugesens Vejrudsigter (for mere vejr)Med tetralogien skriver Per Aage Brandt skriver sig ind i en tradition, som går tilbage til det antikke Grækenland. Den opr. tetralogi bestod af 3 tragedier og 1 styrspil. Brandt skriver også om den nuværende klimakrise; for digte om klimakrisen, se fx Lars Skinnebach eller Theis Ørntoft Digte 2014 m.fl. For flere digte af de gamle mestre med encyklopædisk vid, se Klaus Høecks eller Laugesens Vejrudsigter (for mere vejr)Med tetralogien skriver Per Aage Brandt skriver sig ind i en tradition, som går tilbage til det antikke Grækenland. Den opr. tetralogi bestod af 3 tragedier og 1 styrspil. Brandt skriver også om den nuværende klimakrise; for digte om klimakrisen, se fx Lars Skinnebach eller Theis Ørntoft Digte 2014 m.fl. For flere digte af de gamle mestre med encyklopædisk vid, se Klaus Høecks Legacy eller Laugesens (for mere vejr).


Information

d. 17. aug. 2018

af

af

Erik Skyum-Nielsen

d. 17. aug. 2018