For læsere med interesse for international politik og den globale samfundsudvikling.
Den amerikanske journalist og forfatter Peter Maass søger at afdække olieproduktionens sociale, økonomiske og miljømæssige konsekvenser og har til det formål gennem otte år rejst på tværs af kontinenterne og interviewet høj og lav i og omkring oliebranchen. Det er der kommet en velskrevet og veldokumenteret, men også grum historie ud af, om olie, olieafhængighed og oliebranchens særlige vilkår og arbejdsmetoder. Han søger bl.a. forklaringen på det paradoks at olierigdom i adskillige lande har ført til fattigdom for dem der bor bogstaveligt talt lige oven på oliekilderne. Der er barske øjenvidne beretninger om naturkatastrofer i Niger-deltaet og i Ecuador, og fra korrupte og voldelige småstater med olie i undergrunden, og analyser af oliens betydning for Putins magtposition i Rusland og Kinas forsøg på at få fodfæste i Afrika, ligesom han også omtaler de gentagne krige verden over der er fulgt i kølvandet på jagten på olien.
Der er ikke andre titler på dansk der tilsvarende skildrer den globale udvikling med udgangspunkt i olien, men oliens rolle indgår naturligvis i adskillige bøger om internationale konflikter fx Anders Jerichow Mellemøstkonflikter - historie & samfund, 2009.
En spændende og velfortalt fremstilling, hvor forfatteren gennem klassisk, dybdeborende journalistik afdækker konsekvenserne af jagten på olien.