Bøger / skønlitteratur / roman

En velsignelse


Beskrivelse


Historien starter i 1682, da en hollandsk-engelsk farmer i Maryland får en ung hustru fra den gamle verden. Deres liv er baggrunden, men ellers fortælles impressionistisk af de 4 kvindestemmer: hustruen Rebekka og de tre tjenestepiger Florens, Lina og Sorrow.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 29. jan. 2010

af

af

Beth Høst

d. 29. jan. 2010

Denne bogs læsere skal kunne værdsætte litterære billeder, skiftende vinkler, skiftende tid samt et brændende ønske om at skildre uretfærdighed, ulighed og ofrenes skæbne.

Morrison fik Nobelprisen i litteratur i 1993 som den første afroamerikanske kvinde, en del af baggrunden var: "et grundlæggende billede af amerikansk virkelighed". Dette tema er naturligvis også i En velsignelse. Tidsmæssigt er vi i 1682 i Maryland, den engelsk-hollandske Jacob Vaark forsøger at drive en lille farm, men dertil behøver han både en kone og tjenestefolk. Konen annoncerer han efter, 16-årige Rebekka ankommer og ser, at hun får en god mand. Jacob handler ved siden af, det går ikke så godt med farmen, og som betaling hos en plantageejer må han til sin forfærdelse overtage slavepigen, Florens, dette er måske velsignelsen. Vi oplever historien gennem 4 stemmer: hustruen Rebekka, Florens og de indfødte tjenestepiger Lina og Sorrow. Morrisons fortællemåde er som vanligt fuld af billeder, følelser, tidsspring og naturskildringer med intensitet og stoflighed. Det er en historie om gru, menneskemishandling, menneskehandel men også kærlighed, Morrison giver ofrene stemme.

De engelske dagbladsanmeldelser kalder bogen en slags tidsmæssig indledning til Elskede. De siger også, at den ikke når dens niveau.

Dette er ingen nem bog at læse, den kræver måske mere følelsesmæssig end intellektuel opmærksomhed.


litteratursiden.dk

d. 15. feb. 2010

af

af

Maria Guldager Rasmussen

d. 15. feb. 2010

I fin litterær form tegner Toni Morrison et sandfærdigt samfundsportræt af et Amerika, der er mere mareridt end drøm. Der findes ingen som Toni Morrison, der kan skrive så nænsomt og ømt om emner, der...


Jyllands-posten

d. 26. jan. 2010

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 26. jan. 2010


Berlingske tidende

d. 12. feb. 2010

af

af

Eva Pohl

d. 12. feb. 2010


Kristeligt dagblad

d. 27. feb. 2010

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 27. feb. 2010