Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Englebarnet


Beskrivelse


En pubertetsdreng er utilfreds med sig selv, sit udseende og sine sexuelle erfaringer. Han låser sig inde på sit værelse for at være alene med "englebarnet".

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karin Bodenhoff

d. 18. dec. 2018

Når Aakeson debuterer som romanforfatter forventer man sig noget, og det får man hermed indfriet. Når man ser titlen og omslaget - udsnit af vinger og et englebarns store blå øjne i hjørnet påblå baggrund - stemmes man til gru. Så begynder man at læse og sukker lettet. Dette er en velskrevet, rap i sproget og morsom roman om en pubertetsdreng med alle de problemer der hører alderen til.Han er helt igennem utilfreds med sig selv, han tænker ikke på andet end sex og onanerer i ét væk, og han er skide ensom. Men lettelsen varer kort, langsomt sniger gruen sig ind, for dette erhistorien om en fyr der er ved at gå i stykker. Mere og mere bliver hans handlinger tvangsprægede, mere og mere forvrænges hans billede af omgivelserne. I sin selvdestruktion nægter han at havekontakt med omverdenen, og det er spørgsmålet om moderen med den nye kæreste ville have hørt ham, eller pigen, Dotte, som virkelig må være interesseret i ham. Da englebarnet kommer til ham, får hannoget at 'leve' for.Hun er billedet på den retfærdige uskyld, som kun han kan redde fra andres hæslighed. I bogens slutning har han i bogstavelig forstand barrikaderet sig mod omverdenen og harbesluttet at flyve væk med englebarnet. Det er en roman, der virker meget stærkt på læseren. Åndeløst lever man sig ind i hovedpersonens flugt fra omgivelserne med det elskede englebarn. Manforstår ham så godt, samtidig med at man ved, den er gal. Det er godt gjort. En nærværende, uhyggelig, gribende og sine steder meget morsom roman om menneskelig forarmethed. For de ældste børn,unge og voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

Historien om det halvvoksne enebarn der - drevet af ensomhed og isolation - udvikler et neurotisk dagdrømmeri med fantasifigurer, kulminerende i et selvdestruktivt vanvid, er skrevet før. Menkun sjældent har jeg tidligere siddet med en ungdomsbog med dette tema, som er lykkedes så fint - og så er forfatteren ovenikøbet debutant! Beskrivelsen af jeg-fortællerens eremit-tilværelse imoderens lejlighed, mens hun (moderen) er ude i byen og realisere sig selv med en ny kæreste, står uhyggeligt og hjerteskærende skarpt. Og forfatterens vurdering og dom over drengens nærmestevoksenverden er da også hård, nådesløs og ubarmhjertig. En ligegyldig overfladekontakt er kendetegnende for moderens interesse i sin dreng - en manglende omsorg, der gør det nødvendigt for drengenat opfinde 'englebarnet', hos hvem han kan få afløb for al sin omsorg og kærlighed. Bogen er et stærkt indlæg i debatten om 'det truede barn', og et indlæg som gør bogen velegnet til intensivtklassearbejde på 9.-10.klassetrin. Selvlæsning fra 14 år.


Bibliotekernes vurdering

2006

af

af

Lotte Lykke Simonsen

2006

Der er udkommet mange succesfulde udgivelser af forfatteren, siden at denne bog første gang udkom i 1991. Nu er den her igen i en ny udgave på et andet forlag. Historien er den samme om pubertetsdrengen, der har uoverskuelige problemer med sig selv, sit udseende og sine seksuelle erfaringer. En ung fyrs tvangsforestillinger og dagdrømmeri. Han opfinder englebarnet for at få en kontakt i sin ensomme eremittilværelse. Slutningen står som en uhyggelig sidste sætning, hvor kun billeder i ens eget hoved sætter grænsen! Bogen har fået nyt omslag, som mere end det tidligere omslag, gengiver bogens trøstesløse stemning. Farven på omslaget er stadig den samme blågrønne, men stilen er mere avantgarde. Ordene i bogen er de samme, men bogens sats er ændret, så den måske nok har et mere nutidigt præg, men desværre virker den ikke så læsbar, som den tidligere. Historien er over 15 år gammel, men den er stadig sørgeligt aktuel. For unge fra 14 år og voksne. Det er stærk og nærværende læsning, som fint fortjener en genudgivelse.


Politiken

d. 21. maj 1991

af

af

Marianne Hiort-Lorenzen

d. 21. maj 1991


Det fri aktuelt

d. 9. apr. 1991

af

af

Steffen Larsen

d. 9. apr. 1991


Børn & bøger

Årg. 44, nr. 5 (1991)

af

af

Steffen Larsen

Årg. 44, nr. 5 (1991)


Jyllands-posten

d. 22. apr. 1991

af

af

Annelise Vestergaard

d. 22. apr. 1991