Biografi om den fremtrædende humanist og intellektuelle Erasmus af Rotterdam. Til Sweig læsere og læsere af historiske biografier.
Stefan Zweig (1881-1942) skrev biografien om Erasmus i 1934, kort tid efter Hitler kom til magten, og bogen er et modsvar til nazisterne og deres fordømmelse af jøder. Erasmus levede ca. 1469-1536 og var den nordeuropæiske humanismes førende skikkelse i renæssancen. Med bogen hylder Zweig humanismens ideal om fred og oplysning, men erkender samtidig, at Erasmus' idealer også kan føre til tragedie i mødet med verden.
Det historiske portræt af Erasmus er en blanding af fakta og fiktion, som levendegør humanisten og passifisten Erasmus' indflydelse på sin tid, hans personlighed og bevæggrunde til at handle som han gjorde, eller netop ikke, da han vælger ikke at komme i nærmere kontakt med Martin Luther, skønt de begge havde de samme forbehold overfor den katolske kirkes afladsbreve og pomp og pragt. Zweig analyserer og fortolker Erasmus og hans tid i en saglig og historisk stil med stor veneration for personen. Dogmatikeren Luther løb som bekendt med sejren, og er nu den der huskes for reformation af den katolske kirke.
Bogen er nyoversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad. Første udgivelse i klassikerserien "Sidespor" fra Kristeligt Dagblads Forlag, som vil udgive genopdagede, nyoversatte værker.