Bøger / faglitteratur / biografier

Et liv på kanten : en biografisk fortælling om Chris Madsens utrolige liv


Beskrivelse


Biografisk fortælling om den danske svindler Chris Madsen (f. 1851), der drog til USA for at tjene i hæren og ender med at blive US Marshal.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2018

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 2. okt. 2018

En biografisk fortælling om den danske svindler, Chris Madsen, der drog til USA for at tjene i hæren og endte med at blive US Marshal. Til interesserede i skæve historiske personligheder.

Hvis ens fortid var et øg at bære, kunne man i 1800-tallet altid emigrere til det nye land, Amerika. I denne bog om Christian Madsen Rørmose, kaldet Chris Madsen, af lektor Frans Ørsted Andersen, er det lige hvad der sker. Bogen handler om en ung mand, Chris Madsen, der i det fattige Danmark efter krigen i 1864, bliver dømt for svindel med et falsk tiggerbrev. Det får ham til at emigrere til USA, hvor han lader sig hverve til den amerikanske hær. Der kender ingen til hans fortid i Danmark. I den amerikanske hær kæmper han mod indianere og gør så godt et indtryk, at han senere blev rekrutteret til at være US Marshal. Her hjælper han med at komme de lovløse på prærien til livs. Bogen er illustreret.

Ørsted Andersens bog om Madsen er en rigtig fin og udsædvanlig historie om en dansker, der med flid, fedt og snyd får et nyt liv i Amerika. Ørsted Andersen skriver i et fint, men også lidt akademisk sprog, der dog ikke står i vejen for de gode historier fra det vilde vesten.

Af andre bøger om Chris Madsen findes Skurk i Danmark - helt i Amerika og den engelske "Trigger Marshal" af Homer Croy.