Bøger / faglitteratur / bibliografier

Et lyst værelse : empati, rumopfattelse, kunstnerisk selvspejling og æstetik i kvindelige danske forfatteres og billedkunstneres værker i perioden 1930-90


Beskrivelse


Sammenstilling af værker af fem kvindelige danske forfattere - Karen Blixen, Tove Ditlevsen, Inger Christensen, Dorrit Willumsen og Pia Tafdrup - med en række ligeledes kvindelige billedkunstneres værker med henblik på at finde fællestræk og sammenhænge.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 31. mar. 2015

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 31. mar. 2015

Har kvindelige kunstnere og forfattere nogle fælles temaer, som kan genkendes i analyser af deres værker? Denne akademiske samstilling af værker af en række kvindelige kunstnere vil interessere litteratur- og kunsthistorikere lige meget, men også akademikere med en feministisk tilgang vil læse med.

Eva Pohl er cand.mag. i kunsthistorie og litteraturhistorie, og det er denne dobbelte baggrund hun udnytter i dette arbejde, der, som undertitlen præcist siger, søger "empati, rumopfattelse, kunstnerisk selvspejling og æstetik i kvindelige danske forfatteres værker i perioden 1930-90". I syv kapitler sammenstiller hun værker af en forfatter med en række billedkunstneres. Fx værker af Karen Blixen med værker af fire kunstnere heriblandt Helen Schou og Astrid Noack. De enkelte kapitler - eller artikler - er selvstændige akademiske studier, og hvert af dem er udstyret med egne noter og litteraturlister. Bogen er relativt sparsomt illustreret med farvegengivelser af udvalgte værker.

Pohl skriver i en humanistisk tradition, som kræver mere af læserne, end hvad flertallet af fx gymnasieelever vil magte, men bogen er i øvrigt et nytænkt forsøg på at arbejde på tværs med forskellige kunstarter.

Sammenstillingen af kvindelige kunstnere fra litteratur og billedkunst er ikke set før, og bogen vil interessere samme publikum som fx At forhandle kønnetEn plads i solen som også afsøger det særlige kvindelige i kunsten En plads i solenSammenstillingen af kvindelige kunstnere fra litteratur og billedkunst er ikke set før, og bogen vil interessere samme publikum som fx At forhandle kønnet som også afsøger det særlige kvindelige i kunsten .