For de (kultur)historiske læsere med særlig interesse for nogle af de udsagn og myter(!), ofte af national karakter, som begrebet "den tapre landsoldat" undertiden forbindes med. Bogen vil også være velegnet som emnelæsning, niveau Stx o.l. Omslagsbilledet med den brevskrivende landsoldat eksponerer emne og indhold fint.
Søren J. C. Frost afdækker igennem danske landsoldaters breve Treårskrigen 1848-51. Ikke så meget den politisk-militære scene, men de nære tanker og forestillinger som de værnepligtige bønder gav udtryk for. National identitet og svulmende stolthed er meget nedtonet, i stedet møder man undersåttens jævne kongetro og fædrelandskærlighed samt et stærkt, oprigtig ønske om krigens snarlige ophør. Dertil kan føjes ægte bekymringer for den svære situation som de kære derhjemme var blevet bragt i. Det er stemningsbilleder i øjenhøjde der også lader ane en rigid og stivnet samfundsstruktur med udtalte feudale træk.
Den historisk-biografiske litteratur om Treårskrigen er omfangsrig, men synsvinklen er som oftest borgerskabets eller officerkorpsets. Dog skal nævnes Lars Lindebergs I lære som landsoldat, 2000. En generel indføring fås hos Claus Bjørn: 1848 : borgerkrig og revolution og 1848 - det mærkelige år begge fra 1998.
Udover afdækningen af de menige soldaters vilkår i felten giver fremstillingen et facetteret billede af de samfundsmæssige og sociale betingelser som synes at have været bondestandens og her især de fattige, jordløse husmænd.