Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fængslet


Beskrivelse


Tre unge drenge bliver, efter et indbrud, sigtet for drabet på en kvinde. De bliver skilt ad og udsættes for timelange forhør og isolation.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. nov. 2017

af

af

Jens Rasmussen

d. 13. nov. 2017

Tiderne Skifter har genudgivet 2 krimier af Jørn Jønke Nielsen, "Fængslet" fra 1989 og "Korpsånd" fra 1994. I "Fængslet" lander nogle teenagedrenge bag tremmer. "Korpsånd" handler om selvtægt i politiet. For læsere af barske danske krimier.

I "Fængslet" bliver 3 unge drenge, efter et indbrud, sigtet for drabet på en kvinde. De bliver skilt ad og udsættes for timelange forhør og isolation. I "Korpsånd" tager 3 betjente loven i egen hånd, da Højskolebandens drab på en kollega aldrig blev opklaret. De kidnapper en af bandens yngre medlemmer for med vold at tvinge en tilståelse frem. "Korpsånd" er inspireret af sagen om Blekingegadebanden. Begge bøger kommer med nye omslag, men indholdet er identisk med de gamle udgaver.

Bøgernes styrke er de troværdige beskrivelser af den kriminelle livsstil og fængselslivet set indefra. Det kan være fascinerende læsning, men miljøbeskrivelserne og sproget virker dog især i "Fængslet" gammeldags på en nutidig læser. 1980'erne er længe siden i dag.

Jørn Jønke Nielsens krimier rammer samme barske realisme som svenske Jens Lapidus, dog uden at nå samme niveau. Begge er som 1.udgaverne paperbacks, men de nye mørke fotografiske forsider er noget pænere end de gamle.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Kurt-Henning Pedersen (skole)

d. 5. apr. 2019

Det er angiveligt en ungdomsbog, men den henvender sig til alle aldersklasser, der kan lide spænding og som interesserer sig for emnet »Ungdom og Kriminalitet«. Plottet er i orden: Tre unge / drenge (14, 17 og 18 år) fra whisky-bæltet supplerer deres lommepenge og stimulerer spændingen i hverdagen ved at lave indbrud i »mørke« villaer. En aften løber de ind i en myrdet dame. De sigtes senere og dømmes for dette forhold. Vi andre har fundet ud af, hvem morderen er, men det tager ikke spændingen af historien. Væsentligst i romanen er skildringen af opholdet i først isolationsfængsel og - senere - det »fælles«. Det er beskrivelsen af politiets arbejdsmetoder og ikke mindst af fangernes indbyrdes forhold der huskes. Respekten for politiet / retssystemet vokser ikke ligefrem ved læsningen af bogen. Her er iøvrigt bogens sproglige højdepunkter. Her taler én, der har mærket det på sin egen krop. Det er ikke en solstrålehistorie; her er ingen happy-ending. Men den erspændendeogengagerende og oplagt at læse i fællesskab i en 9.-10. klasse. Der skal nok blive debat. Altså: Udlånet og klassesæt.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birgitte Bornæs

d. 18. dec. 2018

Denne skønlitterære debut er overraskende god. Bogen fortæller om tre 14-18-årige Gentoftedrenge fra »pæne« hjem, der laver indbrud for spændingens og for pengenes skyld. De har et stortforbrug. Under et »knæk« løber de uforvarende ind i et mord, som den ene af dem bliver anklaget for. Læseren er længe i tvivl om han har gjort det. Bogen beskriver derefter levende og spændende deunges oplevelser under isolationsfængsling og efterforskning, og kommer ind på problematikken omkring kriminalitet og straf, politiets metoder, og fængselsmiljøets virkning på en »ny« forbryder -alle de store emner fra ungdommens skoleopgaver står her lysende klart i god skønlitterær form, skrevet af en usædvanlig ekspert. Bogens helt er den stærke og trofaste pige - lidt af enkærlighedserklæring. Bogen er oplagt som læsning for unge, og spændingsniveauet og intrigen gør, at en voksen læser heller ikke vil blive skuffet. Også for krimilæsere. Forfatteren har tidligereudgivet sine erindringer og er kendtfra medierne (Hells Angels, mordet på Makrellen). I betragtning af at bogen under alle omstændigheder derfor sikkert bliver en mediebegivenhed er det godt, atden kvalitetsmæssigt er fuldt forsvarlig, og at indholdet også gør den relevant som »begivenhed«.


Politiken

d. 27. apr. 1989

af

af

Claes Kastholm Hansen

d. 27. apr. 1989


Berlingske tidende

d. 18. apr. 1989

af

af

Bo Tao Michaëlis

d. 18. apr. 1989


Jyllands-posten

d. 18. apr. 1989

af

af

Annelise Vestergaard

d. 18. apr. 1989